coksa

Kako pravilno reciklirati papir?

OBJAVLJENO 10.5.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Recikliranje papira, uz kompostiranje, jedan je od najstarijih oblika recikliranja, a pomaže kod očuvanja šuma, voda, štednje energije i prirodnih resursa, smanjenja količine otpada i sprječava daljnje zagađivanje okoliša.

Papir se najčešće upotrebljava u kućanstvu i čini oko 30% kućnog otpada. Uglavnom se koristi jednokratno što znači da nakon upotrebe najčešće završava u smeću. Kako bi se spriječilo daljnje zagađivanje okoliša i odlaganje otpada, najbolje rješenje je recikliranje.

Papir se ranije primarno proizvodio od starih tkanina, a danas se proizvodi od celuloze. Iz drveta se dobiva celuloza, ali je potrebno sasjeći veći broj drveća kako bi se proizvodio papir. Od iznimne je važnosti da se ovaj prirodni resurs očuva.

Prikupljanje starog papira, uklanjanje raznih nečistoća podrazumijeva pravilno pripremanje papira za recikliranje

U plave spremnike potrebno je odlagati: novine, časopise, prospekte, kataloge, bilježnice, knjige, telefonske imenike, slikovnice, pisma, papirnate vrećice, mape, kartonske fascikle...
Reciklirani papir pet puta manje opterećuje i zagađuje okoliš.  Važno je da u plave spremnike nikako ne odlažemo indigo papir, ugljeni papir, fotografije i foto papir, zauljeni i prljavi papir, gumirane etikete i sl., pelene. 

 „Jeste li znali da za proizvodnju jedne tone recikliranog papira nije potrebno niti jedno stablo dok je za proizvodnju jedne tone papira potrebno četiri stabla? Jedna tona recikliranog papira spašava čak 20 stabala! Odložite svoj stari papir u plavi spremnik kako bi očuvali naše predivne zelene šume.“


Projekt „ČOKSA – Čuvajmo okoliš skupa – promocija i edukacija o održivom gospodarenju otpadom“ zajednički je projekt općina Sračinec, Cestice i Trnovec Bartolovečki. Vrijednost projekta iznosi 536.561,74 kune, od čega je 85%, odnosno 479.027,45 kuna sufinancirana bespovratnim sredstvima iz Europske unije, kroz Operativni program Konkurentnosti i kohezija, u okviru Kohezijskog fonda.

coksa

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.