coksa

Automobilskim gumama nije mjesto u prirodi – Čuvajmo okoliš skupa

OBJAVLJENO 29.4.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica
Automobilskim gumama nije mjesto u prirodi – Čuvajmo okoliš skupa

U jednom trenutku dođe dan kada vaše automobilske gume više nisu sigurne za cestu i potrebno ih je zamijeniti. Većina nas ostavlja stare gume kod ovlaštenog vulkanizera, ali nažalost postoje oni koji će svoje automobilske gume odbaciti na neprikladno mjesto ili još gore u prirodi.

Ako bi automobilske gume ostavili na jednoj hrpi bilo bi potrebno 2000 godina da se razgrade. Prema zadnjim istraživanjima u Republici Hrvatskoj bilo je prijavljeno preko 19000 tona skupljenih otpadnih guma. Prevladavajuća praksa rješavanja automobilskih guma je spaljivanje, ali takva praksa uvelike zagađuje zrak i okoliš.

Krunoslav Lukačić glasnogovornik projekta ČOKSA i zamjenik načelnika Općine Sračinec

„ Bitno je da građani znaju da otpadne automobilske gume mogu ostaviti kod vulkanizera bez naknade. Gume koje imate kod kuće možete odložiti u reciklažno dvorište ili dopremiti ovlaštenom sakupljaču otpadnih guma koji ih je dužan preuzeti bez naknade. Ostavljanje otpadnih guma u prirodi je neodgovorno ponašanje, a neodgovornost prema prirodi trajna je šteta koja može utjecati na sadašnje i sljedeće naraštaje.“

Recikliranje automobilskih guma najpovoljnija je opcija za očuvanje okoliša i prirode za razliku od spaljivanja. Jeste li znali da su kemijske i fizičke osobine automobilskih guma vrijedne sirovine, a da se s njihovim recikliranjem mogu proizvoditi novi proizvodi? Dio asortimana proizvoda dobivenih recikliranjem su i zaštitne gumene obloge koje se danas koriste na raznolike načine. Takve obloge možete pronaći kod dječjih igrališta, sportskih terena, u prostorima gdje se obavljaju gospodarske djelatnosti itd.

U Hrvatskoj se pojavljuje sve više ovlaštenih tvrtki koje mogu skupljati i reciklirati rabljene automobilske gume čime se otvaraju nova potrebna radna mjesta. Sljedeći put kada ćete morati ostaviti vaše stare automobilske gume razmislite koliko možete pomoći okolišu ako ih ostavite kod ovlaštenog sakupljača za recikliranje.


 Projekt „ČOKSA – Čuvajmo okoliš skupa – promocija i edukacija o održivom gospodarenju otpadom“ zajednički je projekt općina Sračinec, Cestice i Trnovec Bartolovečki. Vrijednost projekta iznosi 536.561,74 kune, od čega je 85%, odnosno 479.027,45 kuna sufinancirana bespovratnim sredstvima iz Europske unije, kroz Operativni program Konkurentnosti i kohezija, u okviru Kohezijskog fonda.

coksa

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.