Vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava, 24. 6. 2018., proslavili 80 godina rad

OBJAVLJENO 9.7.2018.  |  AUTOR: Franjo Talan

Predsjednik Franc Težak zahvalio svima koji su doprinijeli razvoju društva

Pred 80 godina, 18. lipnja 1938. u kući Andre Ožvatića u Velikom Lovrečanu održana je osnivačka skupština vatrogasnog društva, a koje je početnih godina nosilo naziv Dobrovoljno vatrogasno društvo Dubrava – Lovrečan. Odlukom rukovodstva DVD-a za proslavu je određena za nedjelju, 24. lipnja 2018., a ista je započela dočekom gostiju i uzvanika u 10 sati na parkiralištu ispred ulaza u dvoranu vatrogasnog doma u Velikom Lovrečanu. Proslava je održana pod pokroviteljstvom Općine Cestica, a nakon intoniranja državne i vatrogasne himne na rad društva osvrnuo se predsjednik DVD-a Franc Težak.

Prvi predsjednik društva bio je Franjo Šoštarić iz Dubrave Križovljanske, a zapovjednik Stanko Ramuščak. Za potrebe gašenja požara nabavljene su dvije vatrogasne crpke s pripadajućom opremom, a uvježbana su i dva gasna voda od kojih je jedan bio smješten u Dubravi, a drugi u Lovrečanu. Za pružanje prve pomoći unesrećenima osnovan je i samaritanski vod u koji je bilo uključeno 13 žena i djevojaka koje su bile osposobljene za pružanje prve pomoći, a na cijelom području djelovanja društva započeo je i rad kulturno-umjetničke sekcije. U travnju 1941. godine kompletno područje djelovanja društva okupirano je i priključeno Njemačkoj, rad društva je zabranjen, a njemačke vlasti su na području općine Zavrč, kojoj su priključena i naselja dotadanjeg djelovanja DVD-a formirale, od starijih članova društva koji nisu bili obveznici za vojsku, protupožarnu četu. Nakon strahota Drugog svjetskog rata preživjelo i prorijeđeno članstvo nastoji obnoviti rad. Rad društva obnovljen je tek 13. ožujka 1946. godine. Naime smrću predsjednika Franje Šoštarića (25. 03. 1893. – 06. 07. 1945.), prestankom članstva prijeratnih tajnika Franje Buzina i Ivana Feguša, a odselio je i prijeratni zapovjednik Stanko Ramuščak. Društvo je bilo obezglavljeno. Rješenje se našlo u Stjepanu Šoštariću iz Dubrave kao predsjedniku, Nikoli Ramuščaku kao zapovjedniku i Franji Zebecu kao tajniku.

Događaji koji su uslijedili četiri mjeseca nakon izborne skupštine, u noći 23. srpnja 1946., umnogome će utjecati na razvoj društva slijedećih dvadeset godina. Djelovanjem Udbe domaće stanovništvo uvučeno je u tzv. križartsvo. Spomenute su noći poubijani, navodni križari, tu nedaleko na obali rijeke Drave, a svi uvučeni u to završili su na dugogodišnjim robijama, među njima i novoizabrani predsjednik Stjepan Šoštarić i učitelj Nikola Ramuščak. Članstvo je bilo prestrašeni, djelovalo se samo u krajnjoj nuždi, više stihijski nego organizirano, rekao je predsjednik Franc Težak, a u daljnjem podnesenom izvješću odao je zahvalnost svim entuzijastima, članovima društva i podupirateljima, koji su unatoč raznih prepreka i poteškoća uspjeli sagraditi vatrogasni dom koji je nekoliko puta proširivan i nadograđivan, vatrogasno spremište i garaže, nabavku vatrogasnih vozila i opreme te školovanje, uvježbavanje i opremanje vatrogasnih postrojbi.

Čestitke vatrogascima DVD-a Lovrečan Dubrava prvi je uputio Darko Majhen, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Cestica, a potom Nedjeljko Vukalović predsjednik Županijske vatrogasne zajednice i potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, te na kraju u ime pokrovitelja proslave, načelnik općine Cestica Mirko Korotaj. Čestitke na visokoj obljetnici DVD-u Lovrečan Dubrava uputili su i predstavnici pobratimljenih društava PGD Korena i Bukovci kao i predstavnici ostalih hrvatskih i slovenskih vatrogasnih društava.

Povodom osamdesete obljetnice društva vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava dobili su i novu zastavu koju je blagoslovio vlč. Zorislav Šafran, a istu je u ime kuma Ivice Težaka, predsjedniku DVD-a uručio Stjepan Težak.

U sklopu proslave zaslužnim vatrogascima, podupirateljima društva, suradnicima i gostima uručene su zahvalnice, spomen medalje i plakete, a i zvanja, spomenice i odlikovanja. Srebrne plakete primila su slovenska vatrogasna društva, PGD Korena, Bukovci, Maribor Pobrežje i Zavrč, a od hrvatskih to su DVD Gornje Vratno, Križovljan Cestica, Virje Križovljansko, Babinec, Gradišće, Vinica i Maruševec te Tomislav Milec iz Lovrečana. Zlatne plakete DVD Lovrečan Dubrava primili su: VZO Cestica, VZ Varaždinske županije, Petra i Ivica Težak, kumovi zastave, Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica, Varaždinska županija i pokrovitelj proslave Općina Cestica.

Cijeli program proslave vodila je Davorka Hrnčić, a u kulturno umjetničkom programu nastupile su članice Ženske klape Angeluš. Uz brojen goste i uzvanike proslavi osamdesete obljetnice društva prisustvovali su i mještani naselja na kojem društvo djeluje, Brezje Dravsko, Veliki i Mali Lovrečan i Dubrava Križovljanska, te stanovnici predjela Lovrečan Breg i Lovrečan Otok i ostali. Za sve sudionike proslave vrijedni vatrogasci pripremili su zakusku, a uz svirku glazbenog sastava Elita druženje pod šatorom potrajalo je do kasnih popodnevnih sati.

U prilogu i fotografije svečanosti koje je snimio Kristijan Remenar

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.