DVD Križovljan Cestica proslavilo 90 godina rada

OBJAVLJENO 22.10.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Pod pokroviteljstvom Općine Cestica, u subotu 19. listopada 2019. godine, vatrogasci DVD-a Križovljan Cestica proslavili su devet desetljeća od osnivanja društva, a koje je svoj rad započelo na osnivačkoj sjednici skupštine održanoj 9. lipnja 1929. godine.

Sama proslava započela je u 16 sati, a održana je pod šatorom ispred Vatrogasnog doma u Cestici. Svečanost je počela postrojavanjem vatrogasaca koje je obavio zapovjednik DVD-a Mario Majhen, a nakon hrvatske i vatrogasne himne prisutni su minutom šutne odali počast preminulim vatrogascima i poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

U ime DVD-a goste i uzvanike je pozdravila voditeljica programa Helena Pšak, a dobrodošlicu im je poželio predsjednik Društva Ivan Kralj. Opširno izvješće i kronološki pregled aktivnosti od 6. kolovoza 1922. godine iznio je tajnik Marijan Vočanec. Naglasio je da je osnivačkoj skupštini pred 90 godina prisustvovalo 58 žitelja, a na dan održavanja proslave u matičnu knjigu upisno je 87 članova, od čega su 32 aktivna.

Čestitke na devedeset godina postojanja i uspješnog humanitarnog rada vatrogascima DVD-a Križovljan Cestica uputio je Darko Majhen, predsjednik Vatrogasne zajednice i Općinskog vijeća Općine Cestica, a potom i Nedjeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. U ime pobratimljenog slovenskog vatrogasnog društva Hardek, zahvalu na dugogodišnjoj suradnji koja je između društava započela i prije potpisivanja povelje o bratimljenju, 18. prosinca 1983. godine, i želju za daljnji uspješni rad uputio je Dušan Horvat, predsjednik PGD-a Hardek. Varaždinska županija osigurala je šator za održavanje proslave,  čestitku slavljenicima uputio je i župan Radimir Čačić. U ime pokrovitelja proslave svečanosti su prisustvovali zamjenik načelnika Žarko Rodeš i načelnik Mirko Korotaj koji je rekao da sva vatrogasna društva i udruge na području općine Cestica dobro rade, te naglasio kako su vatrogasci u slučaju potrebe stalno spremni priskočiti u pomoć u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara građana. Podsjetio je i vatrogascima zahvalio za pomoć stanovništvu kod velike poplave koja je izlijevanjem rijeke Drave, u studenom 2012. godine, poplavila nizinski dio općine, kada su vatrogasci iz poplavljenih kuća spašavali ljude i pomagali evakuirati stoku i stvari s ugroženog područja, a nakon povlačenja vode radili su na ispumpavanju vode iz podruma i organizirali prikupljanje pomoći.  U svom govoru načelnik Korotaj obećao je daljnju podršku razvoju vatrogastva, nabavci opreme i osposobljavanju kadrova, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da se u rad vatrogasnog društva uključuje i velik broj mladih na čemu je čestitao rukovodstvu DVD-a Križovljan Cestica.

U nastavku proslave predsjednik VZO Cestica Darko Majhen je uz pomoć tajnika Marijana Vočanca, uručio priznanja za 10 i 20 godina rada u društvu koje su primili: Antonio Ivančić za 10 godina rada, Goran Dregarić, Zoran Klasić, Srećko Kralj, Mario Majhen, Nikola Pavlović, Mario i Nikola Petric i Mirko Vidrač za 20 godina,  a vatrogasna brončana medalja uručena je Ivanu Pavloviću. Srebrne vatrogasne plamenice uručio je Nedjeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, a dobili su ih Goran Dregarić, Mario Majhen i Marijan Vočanec, dok je Milan Borak primio priznanje za 40 godina rada u Društvu. Diplomu Hrvatske vatrogasne zajednice za 50 godina rada u vatrogasnom društvu dobio je Ivan Oković.

Odlukom Upravnog odbora za nesebični rad od skoro šezdeset godina zidnim satom nagrađen je Stanko Klasić, a u znak zahvalnosti za 36 godina dugu suradnju, PGD-a Hardek i DVD-a Križovljan Cestica, zidni sat uručen je i Dušanu Horvatu, predsjedniku  PGD-a Hardek.

Vatrogasci DVD-a Križovljan Cestica ove su godine uspjeli nabaviti navalno vatrogasno vozilo Mercedes Atego 1325, kapaciteta 2200 litara vode, proizvedenog 2002. godine, vrijednog 650 tisuća kuna. Za isti je Općina Cestica izdvojila 460 tisuća kuna, a ostalo je pokriveno od sponzora i samih mještana. U znak zahvale za pomoć pri kupnji vozila zlatnim, srebrnim i brončanim sponzorima, među kojima je 45 tvrtki, obitelji i pojedinaca, dodijeljene su plakete, a zahvalnice za pomoć i suradnju primilo je i 25 ustanova, udruga i pojedinaca.

U završnom dijelu proslave vlč. Zorislav Šafran je blagoslovio vatrogasno vozilo i opremu, a načelnik Mirko Korotaj predao je ključeve vozila predsjedniku DVD-a.

U kulturnom dijelu dvosatnog programa izvođenjem nekoliko skladbi predstavio se prof. gitare Franjo Drožđek, a za dobru atmosferu na druženju priređenom u dvorani vatrogasnog doma pobrinuli su se glazbenici Stanko Klasić, Drago Mihalina i Marijan Majhen.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.