Općina Cestica počela s izgradnjom modernog Kulturnog centra, mjesta za međusobno druženje Cestičana

OBJAVLJENO 14.10.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica
Općina Cestica počela s izgradnjom modernog Kulturnog centra, mjesta za međusobno druženje Cestičana

Arhitektonski moderna zgrada prostirati će se na gotovo 500 kvadrata, u prizemlju je dvorana s dvjestotinjak mjesta,  pozornicom, rasvjetom i ozvučenjem otvorena za nastupe svih cestičkih udruga

Za točno devet mjeseci Općina Cestica bi trebala otvoriti vrata Kulturnog centra u samom općinskom središtu. Moderno zdanje urbane arhitekture dodatni je korak općinskih vlasti ka višem standardu građana u sferi društvenog života. Biti će to svojevrstan dnevni boravak za međusobna druženja građana pa će Cestica ovdje spojiti neminovnost suvremenih trendova s tradicijskim druženjima. Cilj je svojim građanima priuštiti urbani život ali bez zastrašujućeg trenda totalnog otuđenja kojim ubrzano kroči moderan svijet. Iskoristiti najbolje od modernog i tradicionalnog teško je ostvariv ideal, no u manjim je sredinama,uz kvalitetnu politiku općinskih vlasti još uvijek moguće osigurati za zdravi život potreban balans.

 

Općina Cestica ima 5800 stanovnika i 30 udruga s više od 1000 članova, što znači da nema obitelji bez člana u nekoj od njih. Udruge su danas ili "razbacane" po različitim adresama ili uopće nemaju stalnu adresu. Budući da su udruge kao i u svim manjim hrvatskim mjestima okosnica društvenog života općine, općinske su vlasti odlučile omogućiti im dom primjeren njihovom značaju za život svih građana. Kreativan i ispunjen društveni život je nakon onog poslovnog, glavni argument pri odabiru stalne adrese,a poticanje ostanka i doseljavanja u graničnu hrvatsku općinu jedan je od najvažnijih ciljeva zacrtanih općinskom Strategijom razvoja iz 2016. godine. Vodeći se ovakvim promišljanjima, općinske su vlasti krenule u izgradnju Kulturnog centra, budućeg središta društvenog života građana Cestice.

 

Izgradnju Kulturnog centra jednoglasno su, kao i većinu odluka od vitalnog značaja za građane, podržali svi općinski vijećnici. Bez ijednog su protivnog ili suzdržanog glasa izglasali Proračun za 2019. godinu, u kojemu se nalazi i izgradnja Kulturnog centra.

 

- Izgradnja Kulturnog centra stajati će 5,3 milijuna kuna, gradi ga varaždinska tvrtka Data d.o.o., izabrana kao ekonomski najpovoljnija u natječaju javne nabave. Rok izgradnje je kraj lipnja 2020.godine – govori načelnik Općinske Općine Cestica Mirko Korotaj.

 

Novac za izgradnju Kulturnog centra namaknuti će se kreditom HABOR-a na sedam godina  s mjesečnim anuitetom otplate od 65.000 kuna.

 

- Budući da je naš izvorni proračun blizu 11 milijuna kuna godišnje, 65.000 kuna mjesečno nije iznos koji će preopteretiti proračun. Ipak, tijekom sljedeće se dvije godine namjeravamo javiti na natječaje za europska sredstva pa će dio novaca sigurno biti namaknut iz Europe,čime će se smanjiti udio općinskog novca u financiranju – govori načelnik.

 

Gotovo 500 kvadratnih metara Kulturnog centra biti će dovoljno prostora za rad općinskih udruga. - U prizemlju, velikom 240 kvadrata biti će višenamjenska dvorana, otvorena svim udrugama s područja općine. Ondje će imati priliku redovno nastupati, prezentirati svoj rad, održavati događanja, pozivati goste. Dvorana će biti opremljena pozornicom, rasvjetom, zvučnicima.Tu će, primjerice, i vrlo aktivna Udruga mladih "Hiperaktivni" imati priliku održavati svoje programe poput kino predstava. Namjera nam je često u goste dovoditi i kazališne družine, osobito dječje. Školska dvorana je za mnoga od ovih događanja bila prevelika. Dvorana Kulturnog centra primati će 200 ljudi što je taman.

 

Biti će to dnevni boravak međusobnog druženja mještana, udruga i gostiju. Na katu će, pak, prostor na korištenje dobiti udruge koje danas nemaju svoju adresu. To je oko 10 udruga, među kojima su KUD Cestica, Udruga umirovljenika i Udruga vezilja – predstavlja Mirko Korotaj buduću funkciju

Centra za kulturu. Suvremeno zdanje s modernim, velikim staklenim površinama imati će i veliku terasu na dijelu uz glavnu cestu, čime će zgrada donijeti Cestici vizuru arhitektonski moderne općine. Moderno središte u brdovitoj općini raskošne prirode donijeti će cijelom kraju atraktivni sraz prirodnog i urbanog.

 

- Baš to je ono što želimo. Osigurati građanima sve blagodati modernog života, ali da pritom ne izgube kvalitetan društveni život, druženja, zabavu i opuštanje – zaključio je načelnik Korotaj.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.