U Radovcu proslava desete obljetnice kapele sv. Marka Križevčanina

OBJAVLJENO 4.9.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

U zahvala Bogu za zdravlje obitelji 12. rujna 2009. godine obitelj Jadranke i Slavka Lazar podigla je kapelu Svetog Marka Križevčanina. Sama kapela sagrađena je na južnoj strani obiteljskom posjeda, uz raskršće putova koji vode; istočno prema Vinica Bregu i općini Vinica te predjelu Gradišće iznad Gornjeg Vratna, južno prema crkvi i župi Sveta Barbara Natkrižovljan, a spustite li se od kapelice u dolinu, prema sjeverozapadu, cesta vas vodi prema Križovljanu i središtu općine Cestica.

Povodom blagdana sv. Marka Križevčanina uz kapelu se svake godine slavi misa pa je tako bilo i ove godine, 10 godina nakon njene izgradnje. Zahvalnu misu za dobročinitelje izgradnje i pokojne iz njihovih obitelji ove je godine, u subotu, 31. kolovoza 2019. godine, s početkom u 18 sati, predvodio mons. dr. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i crkvenu arhitekturu Varaždinske biskupije, a u prigodnoj propovijedi osvrnuo se na životni put sv. Marka Križevčanina koji je mučeničkom smrću umro u Košicama u 31 godini života. Svetim ga je u istom gradu, 2. srpnja 1995. godine proglasio Papa Ivan Pavao Drugi, a danas je uz Bl. Alojzija Stepinca suzaštitnik Varaždinske biskupije.

U koncelebraciji je sudjelovao i vlč. Ivan Žmegač, župnik župe sv. Josipa u Varaždinu, a uz obitelj Lazar i rodbinu misi je i ove godine bio prisutan susjed prof. Ivan Kreč iz Varaždina, brojni vlasnici vinograda i klijeti te čelnici općine Cestica, načelnik Mirko Korotaj i zamjenik mu Žarko Rodeš.

Misno slavlje uzveličali su članovi župnog zbora župe Uzvišenja sv. Križa, a pjevanje je uz pratnju na orguljama predvodio Marijan Županić, orguljaš župe Križovljan.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.