Cestički vinogradari postavili klampotic

OBJAVLJENO 5.8.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Od pamtivijeka se na vinorodnim brežuljcima s kojih pogled seže od crkve svete Barbare u Natkrižovljanu i šire okolice početak zrenja grožđa i završetak potrebe za prskanjem vinove loze različitim zaštitnim sredstvima udomaćio običaj postavljanja klampotica koji bi trebao od vinograda odvraćati ptice. U kalendar aktivnosti manifestaciju postavljanja klampotica uvrstila je i Udruga vinara i vinogradara sv. Martin Cestica, a u tradiciju Udruge ušao je i običaj da se klampotic svake godine postavi na drugoj lokaciji, u vinogradu jednog od članova društva. Tako je odlukom Upravnog odbora za domaćina ovogodišnje manifestacije izabran vinograd obitelji Furjan na Falinić Bregu 74, a poštujući tradiciju da se isti postavi do spomendana na sv. Lovru, tj. do 10. kolovoza, kao najprikladniji dan odabrana je nedjelja, 4. kolovoza. Početak manifestacije bio je zakazan za 14 sati, a do tog vremena vrijedni članovi Udruge odradili su i sve predradnje za doček brojnih vinogradara i ljubitelja očuvanja tradicije i običaja. U danima pred početak manifestacije dopremljen je stup na koji će se klampotic postaviti, a nakon toga trebalo je isti u iskopanu jamu smjestiti i učvrstiti. Uz vlasnika vinograda kopanju grabe i postavljanju stupa priključili su se Ivica Lazar, Danijel Kukec, Tomica Sambolec i Mario Mihin.

Okupljanje čuvara i ljubitelja vinogradarske tradicije započelo je uz svirku glazbenog sastava „Brajdaši“, a na početku se na proteklu vinogradsku godinu osvrnuo predsjednik Udruge Marijan Županić koji je svim vinogradarima poželio dobru berbu. U ime općine Cestica vinogradare i goste pozdravio je načelnik Mirko Korotaj te iste pozvao da se jave na općinske natječaje za poticanje razvoja vinogradarstva, a dobrodošlicu okupljenima uputio je i vlasnik vinograda Tomislav Furjan.

Lagani vjetar koji je povremeno i nešto jače zapuhao u nekoliko je navrata pokrenuo batiče klampotica, a druženje je uz razgovore o predstojećoj berbi i drugim vinogradarskim temama nastavljeno do kasnih popodnevnih sati.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.