Spomen na žrtve grobišta Pancerica

OBJAVLJENO 14.6.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Svećenik, mons. dr. Anto Orlovac uputio poziv za posjet Banjolučkoj biskupiji 

Povodom 74. obljetnice stradanja žrtava na grobištu Pancerica i 19. obljetnicu blagoslova spomen-kapele blaženog Alojzija Stepinca održana je tradicionalna komemoracija i misa zadušnica koju je ove godine predvodio, uz koncelebraciju vlč. Zorislava Šafrana, križovljanskog župnika, mons dr. Anto Orlovac iz Banja Luke. 

U prvom dijelu komemoracije kod spomen križa, s početkom u 10 sati, 9. lipnja 2019. godine, odavanje počasti žrtvama započelo je hrvatskom himnom koju je otpjevao zbor župe Uzvišenja sv. Križa, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Vijenac Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, položio je izaslanik Predsjednice saborski zastupnik Anđelko Stričak. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja vijenac je položila Kristina Vešligaj, stručna savjetnica u Sektoru za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a potom je vijenac položilo izaslanstvo općine Cestica predvođeno načelnikom Mirkom Korotajem, zamjenikom  Žarkom Rodešom i predsjednikom Vijeća Darkom Majhenom.  Kod spomen križa  potom je vijenac položilo izaslanstvo Lovačkog društva Sveti Hubert Cestica, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata klub Petrijanec i Hrvatsko žrtvoslovno društvo iz Zagreba.  Vijenac je položilo i izaslanstvo Mjesnog odbora Otok Virje i Društvo za obilježavanje grobišta te predstavnici Udruge branitelja HOS-a Međimurske županije. 

Kod spomen križa prisutnima se obratio Ante Beljo, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva, a nakon toga i saborski zastupnik Anđelko Stričak. Pred početak molitve Franjo Talan je u ime Društva podsjetio da je spomen križ postavljen (01. 11. 1994.) i kapela sagrađena za vrijeme župnikovanja vlč Ivana Košića, a komemoracije se pod pokroviteljstvom općine Cestice održavaju na drugu nedjelju mjeseca lipnja od 11. lipnja 1995. kada je misu predvodio don Anto Baković. U drugom svjetskom ratu i poraću s područja općine Cestica stradalo je preko 180 ljudi, a prema izjavama svjedoka tu na području Pancerica pretpostavlja se da je završilo petero ljudi, Ferdinand Furjan, rođen 05. travnja 1918. godine u Falinić Bregu,Mirko (Imbro) Majer rođen 02. listopada 1920. godine u Radovcu, Ivan Pšag sin Josipa i Antonije rođene Mislović, rođen 04. ožujka 1921. godine u Križovljanu Radovečkom, te Tomo Mihin. ( rođen 04. listopada 1919. ) i Franjo Talan iz Gornjeg Vratna. 

U 10.30 sati započela je, pred kapelom blaženog Alojzija Stepinca, misa zadušnica koju je predvodio mons dr. Anto Orlovac. U prigodnoj propovijedi mons. Orlovac podsjetio je na stradanja više tisuća ljudi u mjestu Gornji Podgradci, kamo su ih dopremili iz logora Požega, nakon rata 1945. , i bezdušno poubijali. U propovjedi je između ostalog  istaknuo: - Svoje žrtve ne smijemo zaboraviti, želimo za njih moliti i spomen im čuvati. Na to nas je toliko puta pozivao veliki i sveti papa Ivan Pavao Drugi (kompletna propovijed je u prilogu u pdf-u). Zahvalu na dolasku gostima i predvoditelju misnog slavlja na kraju je uputio župnik vlč. Zorislav Šafran .

Nakon mise lovci LD Sveti Hubert Cestica i mještani Otok Virja  priredili su ručak u društvenom domu, a za uspomenu gostu iz Banja Luke Štefica Juršić, predsjednica MO uručila je oslikanu bocu šljivovice na kojoj je motiv kapele Bl. Alojzija Stepinca rad naše umjetnice Natalije Vočanec. U ime pokrovitelja komemoracije, knjige o općini Cestica i butelju vina gostima je uručio načelnik Mirko Korotaj, a iste su primili Kristina Vešligaj iz Ministarstva hrvatskih branitelja, saborski zastupnik Anđelko Stričak i mons dr. Anto Orlovac iz Banja Luke. Tu gestu prisutni u dvorani popratili su pljeskom, a nakon ručka domaćinima je na susretu zahvalio gost iz Banjolučke biskupije te ih pozvao da u što skorije vrijeme posjete Banja Luku.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.