U župi Križovljan proslavili Spasovo – Križovu

OBJAVLJENO 31.5.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Unatoč kiši na proštenju bili brojni vjernici, a misu predvodio mons. dr. Mario Kopjar

Četrdeset dana nakon Uskrsa katolički vjernici slave blagdan Uzašašća Gospodinova-Spasovo. S obzorom da je ove godine Uskrs bio 21. travnja blagdan Spasovo proslavili smo u četvrtak 30. svibnja 2019. godine.

Na sam blagdan, koji se u župi Križovljan naziva i „Križovu“, u župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Radovcu služene su dvije mise, ujutro u osam, a potom je u jedanaest sati bila svečana koncelebrirana misa koju je predvodio i održao prigodnu propovijed preč. dr. sc. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije. Uz predvoditelja misnog slavlja u koncelebraciji su uz domaćeg župnika, vlč. Zorislava Šafrana, sudjelovali i susjedni svećenici, vlč. Mario Filipović, župnik iz susjedne župe Sveta Barbara Natkrižovljan, preč Valent Posavec iz župe Vinica, vlč. Zoran Gložinić iz Ivanca, vlč. Mario Milovec iz Maruševca, „domaći“ križovljanski svećenici rodom iz općine Cestice, vlč. Vjekoslav Pavlović župnik iz Blaškovca, i vlč. Vlado Borak, župnik u Svetom Đurđu kod Ludbrega.

Župskom proštenju prisutni su bili i umirovljeni križovljanski župnik vlč. Ivan Košić, te susjedni svećenici, vlč. Ivan Sakač iz Petrijanca i vlč. Marko Zadravec iz župe Donja Voća.

Pod misom psalam je otpjevao Marijan Borak, a u misnom slavlju sudjelovao je skladnim pjevanjem i zbor župe Križovljan, uz pratnju na orguljama orguljaša Marijana Županića. Doprinos skladnom odvijanju župnog proštenja dali su i čitači, zvonar Danijel Kukec, kao i ministrantice Karmen Kukec i Maja Petric, a uz domaće vjernike u misnom slavlju sudjelovali su i brojni iseljeni stanovnici, kao i vjernici iz susjednih župa.

Na kraju misnog slavlja, svećenicima, okupljenim vjernicima kao i predstavnicima općine Cestica, koje je ovaj puta predvodio predsjednik Vijeća Darko Majhen, i ostalim vjernicima zahvalio je župnik vlč. Zorislav Šafran, a predvoditelj misnog slavlja, mons. Mario Kopjar zahvalio je čelnicima lokalne zajednice Cestica na susretljivosti kod obnove vjerskih i kulturno povijesnih spomenika.

Uz blagdan Spasovo i tradicionalnog križovljanskog proštenje, „veliko Križovu“ vezani su i brojni štandovi i ugostiteljska ponuda koja je i ovaj puta bila smještena na Trgu Ivana Pavla Drugog, i prilaznim cestama, kao i na dvorištu – današnjem parkiralištu, prve škole u župi Križovljan koja je s radom započela 1845. godine. Na zapadnoj strani tog školskog prostora nalazio se vrtuljak – „ringišpil“, a pod šatorom cijelog dana bila je dobra ponuda tradicionalnih proštenjarskih delicija.

Uz živu muziku pod šatorom je bila i zabava, a na brojnim štandovima tijekom dana, unatoč kiši, mogli su se nabaviti razni artikli, od košara i proizvoda od drva i pruća, te licitara, medenjaci, licitarska srca i konjići.

Na tradicionalnom proštenju u ponudi su bili i cimpleti i zemleni vrći, i veći i manji, a tu je bio i veliki izbor svakojakih igračaka i raznih potrepština potrebnih u domaćinstvu i seoskom gospodarstvu.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.