Proslava Dana škole u OŠ Cestica

OBJAVLJENO 31.5.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Program proslave započeo priredbom, a završio podjelom nagrada

U povijesnim dokumentima zapisano je da je na području općine Cestica organizirano školovanje za sve slojeve stanovništva započelo 1845. godine u zgradi kraj župne crkve Uzvišenja sv. Križa u Radovcu, na sadašnjem Trgu Ivana Pavla Drugog. Kako je redovita nastava organizirana pod „okriljem“ Zagrebačke biskupije, u sklopu župe Križovljan, i škola je preko jednog stoljeća djelovala pod tim imenom.

Pod okriljem župe sv. Barbara s radom je 1860. godine započela i škola u Natkrižovljanu, a potom i u Dubravi Križovljanskoj, i u Lovrečanu i kasnije u Križanču. Reorganizacijom školstva, šezdesetih godina XX stoljeća u Babincu je formirana „matična“ škola, a izgradnjom nove školske zgrade u Cestici „središte“ osnovnog obrazovanja je ponovno preseljeno. 

Posljednjih desetljeća kao Dan škole slavi se uz blagdan Spasovo. Dan škole svečano se obilježava svake godine, a kako je ove godine blagdan Spasovo pao 30. svibnja, kada su završena natjecanja učenika, odlučeno je da se u sklopu proslave organizira i podjela priznanja i nagrada svim učenicima i mentorima koji su sudjelovali na županijskim i državnim natjecanjima.

Sama proslava održana je u holu OŠ Cestica, u srijedu 29. svibnja, s početkom u 10,45 sati, a cijeli program priredbe vodile su učenice Ana Mihin i Mia Premec. Priredba je započela hrvatskom himnom koju je, uz pratnju školskog tamburaškog orkestra, pod vodstvom učiteljice Slave Požgajec, otpjevao pjevački zbor nižeg uzrasta sastavljen od učenika matične i područne škole Lovrečan, a potom su se publici predstavile učenice 6.a razreda, Tena Gavrić i Ema Hrnčić. Uslijedio je nastup pjevačkog zbora, udaraljkaša i tamburaškog orkestra, a izvođenjem pjesme „Barbika“ predstavila se i Lamija Knezoci koja je istu otpjevala i na dječjem festivalu „Djeca pjevaju“ u Varaždinu.

O aktivnostima i radu škole govorila je ravnateljica Nevenka Turščak, a čestitku učenicima i učiteljima na postignutim rezultatima u učenju i na natjecanju uputio je i načelnik Mirko Korotaj. Završni dio ovogodišnje proslave Dana OŠ Cestica obuhvatio je dodjelu priznanja i nagrada učenicima koji su sudjelovali na županijskim i državnim natjecanjima, a na kraju nagrade su dodijeljene i nastavnicima koji su učenike pripremali i vodili na natjecanja.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.