Održana sjednica Skupštine udruge Vezilje

OBJAVLJENO 8.4.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

U zgradi društvenog doma DVD-a Gornje Vratno posljednjih godina djeluje i Udruga ručnih radova Vezilje Cestica koja samostalno djeluje već deset godina. Na izradi ručnih radova članice se okupljaju četvrtkom popodne, u zimskom razdoblju od 17 do 19 sati, a za ljetnog računanja vremena od 18 do 20 sati. Prostor za rad Udruge Vezilje nalaze se u polukatu istočnog dijela zgrade, a u tom dijelu nalazi se i ulaz za prostorije Udruge umirovljenika općine Cestica koje su u potkrovlju istočnog dijela društvenog doma.

Redovni izvještajnu sjednici Skupštine članice Udruge Vezilje održala su u subotu, 6. travnja 2019. godine s početkom u 18 sati. Zbog spriječenosti predsjednice Mirjane Vunderlih sjednicu je vodila, kao predsjednice radnog predsjedništva, Dragica Kišić, a u radu pomogle su joj Ana Mihin i Doroteja Dobrotić te Vesna Šipek koja je vodila zapisnik.

Jednoglasno je prihvaćen dnevni red i prijedlog za radno voditeljstvo, a nakon pozdravnih riječi članovima Skupštine i gostima na rad Udruge kroz proteklo razdoblje osvrnula se Dragica Kišić. Naglasila je da su se aktivnosti na izradi ručnih radova i prenošenju tih vještina na mlađe generacije u početku odvijale u sklopu KUD-a Cestica, a potom je, pred 10 godina sekcija Vezilje postala samostalna Udruga. Prva predsjednica bila je Ljubica Dobrotić, a trenutno je u drugom mandatu na toj funkciji Mirjana Vunderlih. Kao samostalna Udruga Vezilje rad je započela u prostorijama općine Cestica, a potom je rad nastavljen u podrumskim prostorijama Pastoralnog centra sagrađenog kod župne crkve Uzvišenja sv. Križa u Radovcu, odakle je rad Udruge „preseljen“ u društveni dom Gornje Vratno. U radu Udruge aktivno djeluje dvadesetak članica. Rad članica

Udruge sastoji se od našivavanja raznim tehnikama, kukičanja, izrada cvijeća od krep papira, oslikavanja staklenki, izrada prigodnih vjenčića od šibe i izrada lepoglavske čipke, a svojedobno su u programu imale i tkanje na ručnom tkalačkom stanu koje je zbog skučenog prostora u posljednje vrijeme otpao. Osim aktivnosti na izradi raznih upotrebnih i dekorativnih predmeta i suvenira, te očuvanju tradicije ručnog rada vrijedne članice Udruge tijekom godine priređuju i izložbe ručnih radova, uz Uskrs i Božić, na kojima se prigodno prodaju njihovi proizvodi, a čiji prihod se dodjeljuje potrebnima. U svom osvrtu Dragica Kišić istaknula je da se te sve aktivnosti provode zahvaljujući potpori općine Cestica, a kod organiziranja prodajnih izložbi u humanitarne svrhe svoj doprinos redovito daju i vrtlarije Levanić i Korotaj, kao i članice Udruge koje isto realiziraju.

Izvješće o radu Udruge u 2018. godini i o materijalno-financijskom poslovanju podnijela je tajnica Vesna Šipek koja je predložila i plan rada za ovu godinu. Izvješća i plan rada jednoglasno se prihvaćeni.

U znak zahvale za dugogodišnju suradnju i pomoć i radu Udruge Vezilje uručene su zahvalnice, a na sjednici Skupštine primili su ih: Općina Cestica, Dobrovoljno vatrogasno društva Gornje Vratno, Udruga umirovljenika općine Cestica i Udruga vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica.

Čestitke članicama Udruge ručnih radova Vezilje uputio je načelnik Mirko Korotaj, a u svojoj zahvali istaknuo je da je rad članica Udruge Vezilje od iznimnog značaja za općinu Cestica. Posebno je zahvalio na izradi cestičkog suvenira te pozvao članice Udruge Vezilje da se odazovu na predstavljanje udruga općine koje će se održati 22. lipnja 2019. godine.

Nakon održane sjednice Skupštine članice Udruge Vezilje priredile su prigodni domjenak, a uz domaće kolače i štrukle, sebe i goste počastile su tortom koju su pripremile povodom deset godina samostalnog rada.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.