Na manifestaciji „Fašnik u Cestici“ predstavilo se 20 grupa

OBJAVLJENO 3.3.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

„Fašnik“ započeo povorkom, a završio dodjelom zahvalnica sudionicima

     U organizaciji Udruge tradicijskih običaja Pingo iz Cestice održan je, u petak, 1. ožujka 2019. godine, šesti po redu Fašnik u Cestici. Program je trajao od 15 sati kada su se na Trgu Ivana Pavla Drugog u Radovcu počele okupljati grupe fašnika – fašničke skupine. Na čelu povorke prema Cestici, kroz Križovljan bila je fašnička grupa domaćina, a u kostimima „snježno kraljevstvo“ Udruge Pingo bilo je preko četrdesetak sudionika. Prekrasno sunčano vrijeme uz trasu kretanja izmamilo je gotovo sve žitelje naselja kojima su se pridružili i brojni gosti, a za okrjepu fašnikima vrijedni organizatori priredili su štandove na križanju ulice Antuna Mihanovića i Petra Preradovića, te potom i na raskršću s ulicom Stjepana Radića. Najveći broj posjetitelja okupio se u Cestici, na raskršću s Varaždinskom ulicom, a ne mali broj fašnike je dočekao i u Dravskoj ulici te potom i u općinskom dvorištu gdje je bilo predstavljanje fašničkih grupa.

    Program na općinskom parkiralištu započeo je simboličnom predajom ključeva Općine fašnikima. Ključeve je od općinskog načelnika, Mirka Korotaja, preuzela Valerija Škrinjar, predsjednica Udruge Pingo, a predstavljanje fašničkih grupa potom je nastavio voditi Željko Hutinski.

U ovogodišnjem šestom po redu „Fašniku u Cestici“ sudjelovale su, uz „snježno kraljevstvo“  i „školske fašnike“, slijedeće fašničke grupe: Cigani Dornava, Koranti, Demoni, Rusa Leskovec, Soviće, Dravci, Podturen, Koranti Sobetinci, Sivica, korantke Draženci, Maska Ivanec, Koranti Zavrč, 1.Brigada mladih, Petrajski kuranti, „ciganice Leskovec“, Mursko Središče, Sodenci, Bukovci, Videm- Veseli klauni i Sračinec.

     Program predstavljanja u općinskom dvorištu završio je oko 17,30, a potom su se sve fašničke grupe uputile u dvoranu na domjenak i nastavak druženja. Cestičke fašnike u 19 sati u dvorani škole posjetili su fašnički prinčevi iz Ptuja. Čestitke Valeriji Škrinjar, predsjednici Udruge Pingo, na dobroj organizaciji i svim fašničkim grupama na njegovanju običaja i tradicije  osobno je uputio Darko Cafuta 17. princ Ptujskog karnevala koji je u Cesticu doputovao praćen „vlastitom gardom“, u društvu princeze, a nazočio je 10. princ Ptujskog karnevala – Vegan i 14.  princ Ptujskog karnevala  vitez Dornavski- Slodnjak. Završni dio protokolarnog dijela programa završio je podjelom zahvalnica fašničkim grupama, a zahvalu za pomoć u organizaciji ovogodišnjeg fašničkog druženja u Cestici Valerija Škrinjar uputila je načelniku Mirku Korotaj, Pekarnici "Petra" za pripremljene krafne i slastice te svim sponzorima i volonterima koji su pomogli u organizaciji i provođenju programa.

Fašničke spelancije i huncutarije u školskoj športskoj dvorani OŠ Cestica potrajalo je do kasnih sati, a uz svirku poznatog glazbenog sastava druženje je nastavljeno u planiranju slijedećih nastupa i gostovanja.

Kreacijom „snježno kraljevstvo“ Udruga Pingo, osim u Cestici, predstavila se i na više mjesta u Varaždinskoj županiji, Međimurju i susjednoj Sloveniji. Tako je ovogodišnja fašnička grupa Pingo bila u slijedećim mjestima: Podturen, Mursko Središče, Petrijanec, Sračinec, Ivanec, Cirkulane, Markovci, Leskovec, Videm pri Ptuju i Ormož.

      Među najmlađim fašnikima u „snježnom kraljevstvu“ bile su Rina Škrinjar (14 mjeseci) i Nikol Košutar (11 mjeseci), a u pratnji roditelja na ovogodišnji cestički fašnik iz Ruša u Sloveniji došla je i jednogodišnja Gaj Marin.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.