Uz „Prečjak“ urediti će se pješačka staza i odvodnja

OBJAVLJENO 26.1.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Troškove uređenja podmiruje Ministarstvo i općina Cestica

     Za svake veće i obilnije kiše pod vodom se našla i ulica Stjepana Radića u naselju Babinec i Križovljan Radovečki, a opasnost od „poplave“ stanovništvu je prijetila i kod otapanja većih količina snijega na obroncima obližnjeg brda s južne strane prometnice. Ulica Stjepana Radića proteže se od ulice Antuna Mihanovića u Križovljanu, a završava na državnoj cesti D-2 u Babincu, koja nosi naziv Varaždinska ulica. Zbog skraćivanja putovanja iz zapadnih dijelova općine Cestica prema povijesnoj jezgri smještenoj u središtu župe Križovljan, gdje je crkva Uzvišenja sv. Križa, a nekad je bila i škola, ovu prometnicu mještani su jednostavno prozvali „Prečjak“. Uz ovu prometnicu nekad je bilo tek nekoliko kuća u naselju Križovljan Radovečki, a posljednjih desetljeća uz nekad pusti dio prometnice mahom su napravljene nove kuće u kojima su obitelji s djecom.

     Kako širenje naselja nije pratila, osim asfaltiranja ceste, i izgradnja sustava za odvodnju oborinskih voda, cesta je često bila pod vodom, a osim na prometnicu voda se često slijevala i u dvorišta obiteljskih kuća.  Kako se ulica često koristi i za skraćivanje puta iz jednog dijela općine u drugi, kretanja uz prometnicu posebno je ugrožavalo pješake pa su rukovodstva Mjesnih odbora Babinec i Križovljan Radovečki u planove predlagala uređenje spomenute prometnice, a koji se nisu mogli realizirati bez projektne dokumentacije i financijskih sredstava.

     Sve spomenuto, projektna dokumentacija i financijska sredstva, realizirano je u proteklom razdoblju pa se početkom siječnja ove godine krenulo u realizaciju, a o radovima koji su u tijeku načelnik općine Mirko Korotaj je rekao: - U prvoj fazi položit će se cijevi, upojni bunari i šahtovi, a drugi dio radova, izgradnja pješačke staze uz južnu stranu prometnice započet će na proljeće. Dužina trase na kojoj se izvode radove je 600 metara, a vrijednost investicije iznosi 800 tisuća kuna. Polovinu sredstava osigurala je općina Cestica, a s 400 tisuća kuna investiciju će pokriti Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske.

     Radove na uređenju sustava oborinskih voda i proširenju prometnice na natječaju dobila je varaždinska tvrtka "Colas", a dio radova, kao kooperant obavit će i tvrtka "Niskogradnja Veselnik" iz Kolarovca, pojasnio je načelnik Mirko Korotaj i naveo da se završetak radova očekuje do kraja mjeseca travnja.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.