Cestički vinogradari proslavili „Vincekovo“

OBJAVLJENO 21.1.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Nakon rezidbe trs ukrasili kobasicama i zalili vinom

     Povodom blagdana sv. Vinka, Udruga vinogradara i vinara "Sveti Martin" Cestica tradicionalno je organizirala, u nedjelju, 20. siječnja 2019. godine, manifestaciju Vincekovo.

     Ove godine prvo okupljanje u vinogradu održano je kod člana Udruge Branka Kreća u vinogradu na predjelu Veliki breg u Natkrižovljanu, na području župe Sveta Barbara, a uz brojne vinogradare rezidbi prvog trsa prisustvovali su i brojni vikendaši i vlasnici vinograda s okolnog području. Manifestacija je započela u 14 sati, a od strane općine Cestica istoj su bili prisutni zamjenik načelnika Žarko Rodeš i predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen.

     Zbog hladnog i pomalo vjetrovitog vremena vrijedni organizatori iz Udruge vinogradara i vinara "Sveti Martin" Cestica priredili su i kuhano vino, za starije posjetitelje, a na volju mlađima bili su čaj i sokovi. 

     Okupljanje je održano ispred klijeti domaćina, a potom se, uz pratnju glazbenog sastava "Brajdaši" krenulo u vinograd. Tu je u ime Udruge sve prisutne pozdravio predsjednik Marijan Županić, a rezidba prvog trsa obavljena je potom uz pjesmu „Trsek moj, zbudi se, dugo si spal.“ Uz vlasnika vinograda rezidbi prvog trsa bio je prisutan i unuk Martin koji je pridržao vrć u koji su smještene, na odgovarajuću duljinu orezane grane s trsa, a potom je Martin djedu dodao kobasice i ostale suhomesnate proizvode koji su povješani na orezani trs. Da bi vinograd dobro rodio i bio zaštićen od raznih bolesti i prirodnih nepogoda među koje spadaju i mraz, suša i tuča trs je poškropljen i zalijan mladim vinom, što je učinjeno uz stihove: Dragi Bog, čuvaj trsa mog. Evo Ti zrelog vina Da bu dobra godina. Oblake razmekni, sunce primekni, mraza goni, na tuču zvoni. Se bum obdelal, da bi v jesen popeval.  Rozgvu si bum zel i vu vodu del. Sv. Vincek pokaži svetu kak bu v novem letu. Na kraju rezanja trsa uspješnu i zdravu vinogradarsku godinu prisutnima je poželio predsjednik Udruge Marijan Županić, a potom je druženje nastavljeno uz  pjesmu i razgovore o mogućnostima koje su na raspolaganju vinogradarima u podizanju nasada vinove loze, očuvanju tradicije, zadržavanje kvalitete vina i njegovog plasmana na tržište.

     Po tradiciji orezane rozge vinove loze stavljaju se u vrč s vodom u kojem će na optimalnoj temperaturi izbiti pupovi, listovi i grozdići. Tako razlistane rozge sa zametnutim grozdovima nose se na Cvjetnu nedjelju u crkvu, zajedno s ostalim granama, na blagoslov, a na temelju zametnutih grozdova svaki vinogradar može procijeniti predstojeću berbu na kraju vinogradarske godine.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.