Predstavnici Općine na proslavi Dana Grada Cresa

OBJAVLJENO 3.1.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Predstavnici Općine Cestica posjetili su najveći autokamp na otoku Cresu

     Grad Cres proslavio je Dan Grada i blagdan svog zaštitnika Sv. Izidora i tim su povodom načelnik Mirko Korotaj, zamjenik načelnika Žarko Rodeš i predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen sudjelovali na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, a na poziv gradonačelnika Kristijana Jurjaka. Bio je to uzvratni posjet budući da je gradonačelnik već dva puta posjetio općinu Cestica i to povodom Dana općine te u pratnji g. Maria Andrette koji je većinski vlasnik tvrtke Cresanka d.d. Tom je prilikom predstavljen projekt autokampa "Križovljangrad" te je dogovorena daljnja suradnja. Posjeta Gradu Cresu bila je prilika za obilazak Kampa "Kovačine", koji je najveći kamp na otoku Cresu.

     Otok Cres, najveći jadranski otok (površine jednake onoj otoka Krka - 405,78 km2), nalazi se na sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva. Na jugu, u Osoru, povezan je pokretnim mostom s otokom Lošinjem. Cres je brdovit otok dug 66 km i širok od 2 do 12 km. Obala otoka je razvedena i duga oko 247,7 km i obiluje mnogim uvalama i šljunkovitim plažama na svom zapadnom i južnom dijelu, dok su sjeverni i istočni dio ovjenčani strmim i surovim stijenama. Najviši vrhovi otoka su Gorice (648m) i Sis (638m).
Kao posebnu zanimljivost treba istaći prirodnu neobičnu pojavu slatkovodnog jezera Vrana, površine 5,75 četvornih kilometara, zapremine oko 220 milijuna m3. Razina slatkovodnog jezera je iznad razine okolnog mora, a njegovo dno ispod morske razine na dubini od 74m. 
Cres karakteriziraju veliki kontrasti između sjevernog submediteranskog dijela s visokim i gustim šumama hrasta medunca, graba, brijesta i kestena i srednjeg i južnog mediteranskog dijela koji obiluje pašnjačkim goletima i gustom makijom.
Veliko bogatstvo biljnog (oko 1300 vrsta) i životinjskog svijeta, s izuzetnim brojem endemskih i reliktnih vrsta predstavlja pravi izazov za zaljubljenike u prirodu. Na Cresu je također jedno od posljednjih staništa vrlo rijetke ptice - bjeloglavog supa. Nakon višegodišnjih znanstvenih istraživanja dvije kolonije na otoku Cresu u kojima obitavaju proglašene su "specijalnim ornitološkim rezervatima".

Više informacija o samom kampu može se pronaći na poveznici: https://camp-kovacine.com/

Informacije o proslavi Dana Grada objavljene su i na službenim web stranicama na poveznici: http://cres.hr/proslava-dana-grada-cresa/1839

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.