U Lovrečanu održan "Prvi lovrečanski Advent"

OBJAVLJENO 17.12.2018.  |  AUTOR: Općina Cestica

Program započeo ujutro, a druženje nastavljeno do večernjih sati

     U pograničnom dijelu općine Cestica, dijelom uz rijeku Dravu, a zapadno od rječice Pošalitva, smjestila su se naselja Mali i Veliki Lovrečan. Nekako u sredini tog područja, između rijeke Drave kao najniže točke i najviših vinorodnih vrhunaca Lovrečan brega smjestila se crkva "Svetog Lovre" koja je danas jedan od najstarijih kulturno povijesnih spomenik graditeljske baštine u općini Cestica. Podno crkve prolazi i Ulica Svetog Lovre koja povezuje oba naselja za koja većina mještana i žitelja općine Cestica od davnina pa i danas koristi jedinstveni naziv Lovrečan. Nekako u sredini te ulice, na raskršću Ulice Svetog Lovre i Kumikove ulice, smjestio se i stari zdenac koji je desetljećima žiteljima obližnjih kuća služio za snabdijevanje pitkom vodom, a budući da su po vodu svi dolazili, zdenac je bio i jedno od mjesta gdje su se mještani susretali, družili i izmjenjivali novosti. Na samom raskršću uz zdenac, mještani su uredili mali park, a tu su u subotu pred drugu nedjelju došašća organizirali i cjelodnevno druženje pod nazivom „1. lovrečanski Advent.“

     Cjelodnevnoj manifestaciji pribivala je i Lea Milec pa donosimo njena zapažanja.  

     "Advent je najljepše doba u godini kada se pripremamo za veliki blagdan Božić, a paljenjem prve adventske svjećice na vjenčiću nekoliko mještana Velikog Lovrečana potaknulo je na zamisao da se organizira "1. LOVREČANSKI ADVENT".  Najprije je to predstavljalo veliki izazov i obavezu. Sama zamisao potekla je od Miljenka Boraka koji se doista potrudio i skupio grupu ljudi koji su mu tijekom dva tjedna pomagali u organizaciji samog događaja. Bilo je mnogo posla, no sve je uspješno završilo.

     U subotu 15. 12. u 11 sati održan je kratki program namijenjen najmlađim sumještanima. Djeca su zajedno s roditeljima ukrašavali bunar, okoliš, drveća, dok su odrasli bili zaduženi za pripremanje toplih napitaka. Glavni dio Adventa započeo je u 15 sati. Već od jutra mogao se u zraku osjetiti miris kolača i peciva koje su pripremale domaćice, te su kasnije svojim specijalitetima počastile sve prisutne goste. U 17 sati Advent je posjetio i načelnik općine Cestica Mirko Korotaj. Tijekom kratkog obraćanja rekao je da podržava svaku novu ideju mještana općine Cestica, te da mu je jako drago što je pokrenuto nešto novo. Vrlo je važno napomenuti da se na ovom prostoru gdje se održava Advent planira renovirati park i izgraditi dječje igralište kako bi djeca imala gdje provoditi slobodno vrijeme na svježem zraku i u igri s vršnjacima, a ne kod kuće zatvoreni u četiri zida i pred televizorom. Vrijedi napomenuti da je cijela gastronomska ponuda bila besplatna, dok su svi posjetitelji imali priliku u kutiju za dobrovoljne priloge ubaciti svoj prilog. Svi dobrovoljni prilozi bit će utrošeni za uređenje parka, a pomoć općine Cestica za uređenje parka obećao je i načelnik Mirko Korotaj.

     Druženje mještana Velikog Lovrečana i posjetitelja iz okolnih mjesta, trajalo je do kasno u noć uz pjesmu, vruće napitke i mnogo zabave. Iduće godine očekuje se još bolji Advent, više posjetitelja i ponovno ugodna blagdanska zabava za sve koji žele vidjeti kako se čeka Božić i Nova godina u Velikom Lovrečanu."

Kako je bilo možete vidjeti na fotografijama koje su snimile Jasmina Jakopanec i Lea Milec.

 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.