Zbor "Stellarium" nastupio u Muzeju Mimara

OBJAVLJENO 8.11.2018.  |  AUTOR: Općina Cestica

Na predstavljanju Zbornika Sedmog kongresa HŽD-a nastupila i Sara Kolar

        U organizaciji Hrvatskog žrtvoslovnog društva, pod pokroviteljstvom Varaždinske biskupije, održan je Sedmi hrvatski žrtvoslovni kongres na kojem je uz brojne autore iz Hrvatske sudjelovalo i desetak sudionika iz iseljeništva i gostiju iz susjednih država, od Bosne i Hercegovine i Slovenije do Kanade, SAD-a i Australije.

      Prvi dan, 30. rujna 2016. godine, Kongres je započeo u Muzeju Mimara u Zagrebu, a potom je održan, u subotu i nedjelju, na području Varaždinske biskupije. Kongres je održan pod naslovom „Pamćenje i povijesna istina o žrtvama“, a na njemu je sudjelovalo sedamdesetak autora. Zbornik radova otisnut je na B-5 formatu i obuhvaća preko 800 stranica. Prvo predstavljanje zbornika održanih predavanja i referata po tradiciji je potom priređen u domu hrvatske kulture u dvorani gdje je kongres i započeo, a isto je nakon višemjesečnih priprema održano u srijedu, 7. studenoga 2018. godine s početkom u 19 sati.  

     Na početku predstavljanja hrvatsku himnu Lijepa naša domovina otpjevale su članice Ženskog pjevačkog zbora "Stellarium" iz Cestice, a potom je uslijedila molitva za sve žrtve, poginule i stradale od posljedica ratova ( 1. i 2. svjetski i Domovinski rat) i diktatura XX stoljeća, koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.  U ime organizatora pozdravnu riječ okupljenima uputio je Ante Beljo, predsjednik HŽD-a, a na održani kongres potom se osvrnuo i biskup Mrzljak. O radu Hrvatskog žrtvoslovnog društva i prethodno održanih sedam kongresa i izdanih zbornika govorio je prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović, a u sklopu predstavljanja hrvatski kazališni i filmski glumac Vinko Kraljević pročitao je; prvo odlomak iz „Životnog puta jedne žrtve komunističkog terora“  gospodina Ivana Otta – objavljenog na strani 21 Zbornika, te potkraj predstavljanja i oporuku vlč. Vilima Cecelje sa strane 183. iz teksta kojeg je na temu: Velečasni Vilim Cecelja – nepoznato o poznatome, napisao njegov nećak Stanko.  

     U sredini programa zbor Stellarium izveo je pjesmu "Na obloku", a potom se pjesmom "Stiha, stiha, povedaj mi mati", predstavila i Sara Kolar, učenica osmog razreda OŠ Cestica.

       Pred kraj programa voditelj predstavljanja Franjo Talan, istaknuo je da je Zbor Stellarium KUD-a općine Cestica osnovan na inicijativu prof. glazbe Gordane Kos Kolar koja je za dugogodišnje djelovanje na promicanju  tradicije i glazbene kulture, te za očuvanju povijesne baštine kraja ove godine na proslavi Dana općine primila Grb općine Cestica, a po završetku školovanja vođenju zbora priključila se i prof. Lucija Vočanec.

   U završnom dijelu zbor Stellarium predstavio se s dvije pjesme, skladbom Anđelka Klobučara "Laudate Dominum", i "Zborom Hrvatica iz opere Porin" Vatroslava Lisinskog.  

     Zahvalu zboru i predstavljačima na sudjelovanju u programu uputio je predsjednik HŽD-a Ante Beljo, a u znak zahvalnosti za sudjelovanju na predstavljanju knjige urednik prof. Zvonimir Šeparović uručio je voditeljici zbora Gordani Kos Kolar zbornik „Pamćenje i povijesna istina o žrtvama“ što su prisutni u dvorani nagradili pljeskom.

    Čestitku izvođačima glazbenog dijela programa pljeskom su uputili nazočni u dvorani Muzeja Mimara, a čestitku članicama Zbora na nastupu uputio je i „naš“ poznati glazbenik, Anđelko Ramuščak, rođen u Križovljanu, osnivač i voditelj Hrvatskog komornog orkestra, direktor Zagrebačke filharmonije (1993.-2002.) i svestrani promicatelj glazbe i glazbenika.

  Zbor Stellarium u Zagrebu, 7. studenoga 2018. godine, nastupio je u slijedećem sastavu:  

Mirna Erjavec, Rajna Erjavec, Paula Galeković, Lucija Hohnjec, Barbara Horvat, Nika Hrnčić, Jana Hrnčić, Milena Hutinski, Monika Kanjir, Melita Kolarek, Maja Kolarek, Gordana Kos Kolar, Valerija Lazar, Klara Mesek, Paula Mesek, Pavica Mičuda, Blanka Mikec, Lea Milec, Iva Pižeta, Gordana Rožmarić, Nikolina Siročić, Tamara Šobak, Natalija Štromar, Lucija Vočanec i Petra Vunderl, predsjednica KUD-a, a u solo nastupu predstavila se Sara Kolar.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.