Vatrogasna vježba održana na pilani Friščić u Dubravi

OBJAVLJENO 27.10.2018.  |  AUTOR: Općina Cestica

Vatru gasilo 37 vatrogasaca iz Hrvatske i Slovenije

     Preko sedam desetljeća na pograničnom području općine Cestica i susjedne općine Zavrč djeluju dva vatrogasna društva. S hrvatske strane to je DVD Lovrečan Dubrava, a u susjednoj općini to je PGD Zavrč. Dobrosusjedski odnosi između susjednih društava njeguju se od osnivanja DVD-a Lovrečan Dubrave 1938. godine, kad su tek osnovanom društvu pristupili i neki članovi iz Dravske banovine, a potom se, nakon propasti kraljevine Jugoslavije, 15. kolovoza 1941., osniva i vatrogasno društvo u Zavrču kojem su se priključili i neki članovi iz Lovrečana koje je također priključeno Njemačkoj. Posljednjih desetljeća suradnja susjedna dva društva odvijala se posjetima na godišnje skupštine, proslave i svečanosti, a u zadnje vrijeme suradnja je prerasla i u organizacije zajedničkih vatrogasnih vježbi. Jedne godine domaćin vježbe je slovensko društvo, a slijedeće godine hrvatsko. Dok je jedno društvo domaćin, drugo organizira domjenak i druženje nakon vježbe.

     Ove godine vježba je po 14. puta održana u petak, 26. listopada 2018. godine, a realizirana je na području Dubrave Križovljanske, na pilani Friščić. Vježbu je organizirao DVD Lovrečan Dubrava, a tijek vježbe razradili su zapovjednici Damjan Brlek, iz PGD-a Zavrč i Milenko Biškup iz DVD-a Lovrečan Dubrava.

               Sama vježba potrajala je do 19 sati, a čestitku na uspješno odrađenoj vježbi vatrogascima je uputio Žarko Rodeš, zamjenik načelnika općine Cestica i zamjenik župana općine Zavrč Janko Lorbek. Zahvalu obitelji Vlade Friščića na domaćinstvu, uputio je zamjenik predsjednika DVD-a Lovrečan Dubrava Mladen Kumek, a na druženje u PGD Zavrč pozvao je Kristijan Lorbek, predsjednik slovenskog društva. Pozitivnu ocjenu vježbe dao je i Janko Fišinger iz Območne gasilske zveze Ptuj, a zapovjednik DVD-a Lovrečan Dubrava Milenko Biškup koji je rukovodio vježbom istaknuo je da je u istoj sudjelovalo 37 vatrogasaca s dva navalna i dva kombi vozila.

Od strane DVD-a Lovrečan Dubrava na vježbi su sudjelovali: Goran Težak, Bojan Korotaj, Krunoslal Mikec, Zvezdan Korotaj, Mario Borak, Boris Ivančić, Simon Korotaj, Denis Veršić i zapovjednik Milenko Biškup, a brigu o ozlijeđenima vodila je sanitetska ekipa PGD-a Zavrč, Sonja Fostnarić, Tjaša Radeka i Aleksandra Hrženjak.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.