U cestičkim župama održano vazmeno bdijenje

OBJAVLJENO 2.4.2024.  |  AUTOR: Općina Cestica

Blagdan Isusova uskrsnuća dostojanstveno se i ove godine proslavio i u župama na području općine Cestica. Za nadolazak samog blagdana vjernici su se pripremali i tijekom Velikog tjedna, a pogotovo posljednja tri dana u vazmenom trodnevlju koje započinje na Veliki četvrtak kada je spomendan Isusove posljednje večere. U petak na spomendan Isusove muke i smrti vjernici su sudjelovali u obredima velikog petka, a tijekom dana u subotu na dan tišine molitve i pohoda Božjem grobu bile su ujedno i pripreme za proslavu samog blagdana Uskrsa  koji je započeo vazmenim bdijenjem.

Vazmeno bdijenje odražava se u noći, s Velike subote na Uskrs, ove godine s 30. na 31.  ožujka 2024. godine. S početkom u 19 sati vazmeno bdijenje u župi Sveta Barbara Natkrižovljan  predvodio je vlč. Mario Filipović, a u župi Uzvišenja Svetog Križa Križovljan Vazmeno bdijenje predvodio je vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik.

U župi Križovljan vazmeno bdijenjem u 20 sati započelo je u kapeli Blaženog Alojzija Stepinca u Otok Virju, a u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Radovcu s početkom u 22 sata.

Slavlje je započelo blagoslovom ognja pred župnom crkvom u Radovcu, a nakon što se zapalila uskrsna svijeća, svoje svijeće na vatri zapalili su i prisutni vjernici nakon čega se u procesiji krenulo u crkvu u kojoj su se po unošenju uskrsne svijeće zapalila sva svijetla.

U drugom dijelu vazmenog bdijenja uslijedila je služba riječi u kojoj je Katarina Milec u drugom čitanju pročitala čitanje Abrahamova žrtva (Post 22,2) čiji je motiv, uz kor, u zapadnom dijelu lađe crkve Uzvišenja Svetog križa u fresko tehnici prikazao poznati likovni umjetnik Marko Antonini koji je potkraj 19. stoljeća u istoj tehnici načinio i ostale zidne slike (ostala čitanja pročitali su: Magdalena, Marta i Stjepan Cestar i Danijel Kukec, op ft).  

Nakon službe riječi uslijedila je krsna služba, a nakon euharistijske službe vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik blagoslovio je jelo. Blagoslov jela u župi Križovljan bio je i nakon vazmenog bdijenja u Otok Virju, te na sam Uskrs nakon rane mise u 7 sati u kapeli Svetog Lovre i mise u osam sati u župnoj crkvi u Radovcu, a na sam Uskrs misno slavlje u jedanaest sati u crkvi Uzvišenja Svetoga Križa predvodio je župnik, vlč. Zorislav Šafran koji je na kraju prisutnim vjernicima i njihovima obitelj čestitao Uskrs. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.