Udruga ŽiR ponovno ugostila talijanske volontere u sklopu projekta "Green – in"

OBJAVLJENO 8.2.2024.  |  AUTOR: Općina Cestica

Na koji način udruge i ustanove u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske doprinose inkluziji osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, saznali su sudionici projekta "Green – in". Erasmus projekt namijenjen uključivanju svih osoba za zeleniju budućnost, ponovno ostvario suradnju među hrvatskim i talijanskim volonterima. Kroz protekli vikend, 26. i 27. siječnja, Općina Cestica i talijanska općina Cavriago udružili su snage da bi doprinijeli integraciji marginaliziranih skupina u društvu.

Prvi dan zajedničkog druženja bio je predodređen za posjet Socijalnoj zadruzi Humana Nova u Čakovcu. Zaposlenici, među kojima je 28 osoba s invaliditetom, izrađuju odjevne predmete recikliranjem starog tekstila. Volonteri su se uvjerili u važnost zapošljavanja osoba s invaliditetom, koji na taj način dobivaju mogućnost doprinosa zajednici. U subotu ujutro predstavljen je rad udruge Ludbreško Sunce. Volonteri su se uključili u radionicu ukrašavanja uskrsnih jaja, surađujući zajedno s korisnicima udruge. Svi prisutni su se kreativno izrazili, a pritom i podijelili iskustva, bez obzira na jezičnu barijeru. Posjetili su i "Plavu kuću" u kojoj se odvija organizirano stanovanje za osobe s invaliditetom. Svoj način rada prezentirala je i Srednja škola Arboretum Opeka, naglasivši ekološki pristup u nastavi. Jedan dio učenika pripada djeci s teškoćama u razvoju, koje zaposlenici škole pripremaju za tržište rada. Cilj je maknuti fokus s teškoća i istaknuti razne mogućnosti kojima djeca raspolažu.  

Zajedničko druženje volontera i članova udruge ponovno je pokazalo važnost jednakosti svih osoba u društvu. Svakom novom aktivnosti sve više dolazi do izražaja cilj projekta, dajući na znanje uspješnost njegove provedbe. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.