Zapaljena 4. adventska svijeća, a proslava Božića započela je polnoćkom 

OBJAVLJENO 29.12.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Poznato je da Advent ili Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića, a završava prvim slavljem Božića (polnoćkom) na Badnjak. Kako je ove godine Advent započeo 3. prosinca posljednja nedjelja Došašća bile je na sam Badnjak, u nedjelju, a misom polnoćkom započela je proslava blagdana Božića i u župi Križovljan. 

U župi Uzvišenja Svetog Križa Križovljan, kako je bilo određeno u subotu, 23. prosinca 2023., s početkom u 17 sati održan je obred paljenja četvrte adventske svijeće, a koji je u crkvi u Radovcu održao vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik. 

Svečanom ozračju obreda doprinio je i zbor župe Uzvišenja Svetog Križa, a nakon blagoslova zapaljenu svijeću pred crkvu je ponio, i na adventski vijenac postavio, ministrant Jakov Majhen. 

Zahvalu vjernicima na dolasku uputio je vlč. Zorislav Šafran, a druženje je potom nastavljeno uz sokove i kuhano vino. 

Misna slavlja u nedjelju na Badnjak održana su u okićenoj i za Božić pripremljenoj župnoj crkvi, a sama polnoćka započela je u 00:00 sati. 

U tjednu pred Badnjak župljani župe Križovljan u crkvi u Radovcu postavili su i uresili dva velika bora, a božićne jaslice u pokrajnjoj kapeli Majke Božje kompletirane su pred misu polnoćku. 

Tradicija uprizorenja rođenja Isusova i postav božićnih jaslica stara je osamsto godina, a prve božićne jaslice 1223. godine postavio je Sveti Franjo. Kada su prvi puta božićne jaslice postavljene u crkvu u Radovcu danas nije poznato, a posljednjih godina iste uređuje i postavlja Antonio Kišić.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.