Volonteri Green – in projekta tijekom posjeta Italiji uvjerili se u važnost jednakosti i pružanja pomoći

OBJAVLJENO 20.11.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Projekt Green – in, fokusiran na inkluziju svih osoba i održiv razvoj, još uvijek traje u punom jeku. U talijansku općinu Cavriago zaputili su se volonteri udruge ŽiR i njena predsjednica, Irena Jamnik, upoznavši se s različitim organizacijama koje pružaju pomoć osobama s invaliditetom. Volonteri su tijekom vikenda, 10. i 11. studenog, posjetili više lokacija na kojima se pruža smještaj i aktivnosti osobama s invaliditetom.

Prvi dan nakon puta bio je osmišljen za odlazak u apartmanski kompleks namijenjen boravku šest osoba s invaliditetom zajedno s edukatorima ili volonterima. Apartmani su prilagođeni njihovim teškoćama, a zajedno s edukatorima obavljaju svakodnevne aktivnosti, poput pripremanja obroka ili čišćenja zajedničkih prostorija. Korisnici tamo borave dva do tri dana tjedno, odvojeno od svojih obitelji kako bi stekli samostalnost te proveli vrijeme sa stručnim osobama. Na temelju dosadašnjih iskustava, edukatori su naglasili zadovoljstvo korisnika projektom, a pojedini žele provoditi i više vremena u kompleksu.

Subota je bila rezervirana za posjet kući predvođenoj edukatorima, volonterima i časnim sestrama za brigu o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Riječ je o ustanovi koja je dio krovne organizacije Casa della carita (Kuća milosrđa) iz Milana, a originalno potječe iz Madagaskara. U kući su boravile mnoge generacije koje su se nosile s teškim problemima, te im je kuća predstavljala mjesto dobrodošlice, pa čak i obitelji. Zaposlenici i volonteri svakodnevno zbrinjavaju svoje stalne korisnike, pružajući im besplatne obroke, zdravstvenu skrb, smještaj i utjehu.

Nakon posjeta Kući milosrđa, volonteri su se zaputili u organizaciju L'Olmo u sklopu koje se provodi dnevni centar za osobe s invaliditetom. Isto tako, dio organizacije je tiskara koja pruža mogućnost zapošljavanja osobama s invaliditetom, ističući važnost njihove participacije na tržištu rada. Posjetivši navedene lokacije, volonteri udruge ŽiR bili su oduševljeni radom i predanošću talijanskih organizacija. Iako pomalo razočarani što u Hrvatskoj ovakva vrsta pomoći nije dovoljno pružena, puni su se ideja za pokretanje novih projekata, zaputili kući.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.