Vatrogasci DVD-a Križovljan Cestica i PGD-a  Hardek proslavili 40 godina od potpisivanja povelje o bratimljenju

OBJAVLJENO 31.10.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

U dvorani Kulturnog centra u Cestici održana je, u subotu, 28. 10. 2023. godine, s početkom u 18 sati, svečana sjednica i zajednička proslava od potpisivanja povelje o bratimljenju, a koju su 18. prosinca 1983. godine, u prostorijama Osnovne škole Cestica potpisali Franjo Vunderl, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Križovljan Cestica i Franc Polič, predsjednik Prostovoljnog gasilskog društva Hardek iz istoimenog mjesta kod Ormoža.

Sama proslava započela je hrvatskom himnom Lijepa naša domovino koju je pod ravnanjem prof. Gordane Kos Kolar otpjevao Ženski pjevački zbor Stellarium KUD-a općine Cestice. Potom je izvedena i vatrogasna himna, a nakon toga je na poziv voditeljice programa Maje Petric minutom šutnje odana počast preminulim vatrogascima i poginulim hrvatskim braniteljima.

Sudionike proslave potom je pozdravio Žarko Rodeš, zamjenik predsjednika DVD-a Križovljan Cestica, a nakon toga se na suradnju društava u proteklih 40 godina osvrnuo Marijan Vočanec, tajnik DVD-a Križovljan Cestica.  Za vrijeme izlaganja tajnika na video platnu izmjenjivale su se fotografije s raznih susreta, vatrogasnih vježbi i proslava, a na vidnom mjestu bila je izložena i povelja o bratimljenju.

Svečana sjednica nastavljena je dodjelom diploma i odlikovanja, a koje su primili  Miroslav Kosi i Franc Polić iz PGD-a Hardek. Priznanje povodom 40 godina bratimljenja i suradnje s PGD-om Hardek primio je i Mario Majhen, zapovjednik DVD-a Križovljan Cestica, a zbog spriječenosti priznanje će naknadno dobiti i Ivan Kralj, predsjednik društva.

Prigodnim riječima potom se nazočnima obratio Dušan Horvat, predsjednika PGD-a Hardek, a u svom osvrtu Franc Polič, potpisnik povelje o bratimljenju, osvrnuo se na početne godine suradnje. Čestitku na 40 godina suradnje potom je uputio Zvonko Videc, tajnik vatrogasne zajednice Varaždinske županije, a nakon toga čestitku je vatrogascima obaju društava u ime načelnika Mirka Korotaja i Vatrogasne zajednice općine Cestica, uputio Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća Općine Cestica. Predsjednik VZO Cestica, Darko Majhen, istaknuo je da su temeljem suradnje PGD-a Hardek i DVD-a Križovljan Cestica povelje o bratimljenju sklopila i brojna druga vatrogasna društva s obje strane granice, a zadovoljstvo postignutom suradnjom  vatrogasnih društava iskazao je i Danijel Vrbnjak, župan općine Ormož.

U znak zahvalnosti za višedesetljetnu suradnju prigodan poklon primio je i Miroslav Kosi, a kolegama iz DVD-a Križovljan Cestica priznanje i plaketu uručili su i predstavnici PGD-a Hardek. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.