Nova meteorološka postaja u Cestici

OBJAVLJENO 20.10.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Općina Cestica i Državni hidrometeorološki zavod surađuju na „Projektu modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC“ koji se financira iz strukturnih fondova EU.

DHMZ, nositelj projekta, provodi modernizaciju meteorološke motriteljske mreže što uključuje automatizaciju i postavljanje novih postaja u svrhu kontinuiranog praćenja meteoroloških prilika i klimatoloških parametara na području općine Cestica.

Time će se omogućiti kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena te upozorenja na opasne vremenske prilike, s ciljem podrške sustavima prilagodbe na klimatske promjene i djelovanja u slučaju prirodnih nepogoda, čime se ostvaruje izravna podrška održivom razvoju te povećanju sigurnosti i očuvanju ljudskih života i dobara.

Aktualni i arhivirani podaci će biti javno dostupni na stranicama DHMZ-a te će služiti znanstveno-istraživačkim institucijama, nevladinim organizacijama i zainteresiranim korisnicima podataka za istraživanja o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na ranjive sektore.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.