Povodom Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja položeni vijenci i zapaljene svijeće

OBJAVLJENO 7.8.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Pod pokroviteljstvom općine Cestica, u subotu, 05. kolovoza 2023. godine u Parku hrvatskih branitelja u Gornjem Vratnu održana je proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, a koja je održana uz sudjelovanje konjaničke Udruge  Konj moj prijatelj  kojima su se ove godine priključili i članovi Husarske garde Varaždinske županije i predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. 

Obilježavanju praznika prisustvovali su i brojni mještani Gornjeg Vratna i stanovnike općine Cestica, a na početku susreta u 10 sati kod spomenika poginulom Janku Kukecu stradalom u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu položeni su vijenci i zapaljene svijeće. 

U ime pokrovitelja vijenac je položilo izaslanstvo Općine Cestica predvođeno načelnikom Mirkom Korotajem i predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom, a u kojem su još bile i vijećnice Ana Kutnjak i Tanja Veršić te vijećnici Josip Cestar i Denis Kotolenko. U ime obitelji poginulog Janka bio je brat Jura, a u ime izaslanstva braniteljskih udruga nazočio je Zdravko Zajec. U ime konjaničkih udruge vijenac je položilo izaslanstvo na čelu sa Zdenkom Marenčićem, predsjednikom udruge Konj moj prijatelj i Mirkom Krambergerom predsjednikom Husarske garde Varaždinske županije. 

Nakon polaganja vijenaca nazočnima se obratio načelnik Mirko Korotaj koji je okupljenim čestitao praznik zahvalio članovima spomenutih udruga i mještanima na sudjelovanju te naglasio da su u obranu Republike Hrvatske u Domovinskom ratu krenuli brojni mladi iz općine Cestica. Uz poginulog Janka Kukeca stradali su i Damir Bednjanić i Mirko Lazar, a iz rata nije se vratio ni Marijan Vučak. 

U završnom dijelu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja uslijedila je molitva koju je predvodio vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik, a potom je uslijedilo druženje uz rubove parka formiranog početkom 21. stoljeća u kojem je u lipnju 2004. godine podignut spomenik poginulom hrvatskom branitelju Janku Kukecu pripadniku Prve  gardijske brigade Tigrova stradalom 02. listopada 1991. godine. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.