Na druženju u Virju Križovljanskome pjesmom i plesom predstavio se Hrvatski folklorni ansambl "Nova nada" iz Detroita

OBJAVLJENO 17.7.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

S ciljem očuvanja i promicanja hrvatske kulture u Sjedinjenim Američkim državama, na inicijativu Steve Talana, porijekom iz Virja Križovljanskoga, u Detroitu je 1995. godine osnovan Hrvatski folklorni ansambl "Nova nada“, a svih proteklih godina ansambl njeguje pjesme i plesove iz svih krajeva Republike Hrvatske te običaja i tradicije Hrvata iz susjednih zemalja.

Ovogodišnji susret održan je, u subotu, 15. srpnja 2023. godine, u dvorani DVD-a Virje Križovljansko, a započeo je u 17 sati.

Sudionike susreta na samom početku pozdravio je Teodor Vočanec. Uz glazbenu pratnju tamburaša Publici su se prvo predstavile članice folklorne grupe KUD-a općine Cestica, a nakon dužeg vremena nastupile su članice vokalne skupine Križarice.

U drugom dijelu programa predstavio se Hrvatski folklorni ansambl "Nova nada“ iz Detroita, a u ovom dijelu na repertoaru su bile pjesme Djevojčica je ruže brala, te zatim Ovako se štrudla radi i Zagorska polka.

S desetak pjesama potom se predstavila tamburaška sekcija KUD Juraj Lončarić iz Hrženice, a u završnom dijelu susreta gosti iz Sjedinjenih američkih država izveli su pjesmu Djevojka je zelen bor sadila nakon čega su predstavili i Svadbene običaje Gradišćanskih Hrvata.

U prvom dijelu Hrvatski folklorni ansambl "Nova nada“ iz Detroita nastupio je u narodnim nošnjama koje predstavljaju grad Varaždin, a u završnom dijelu nošnjama Gradišćanskih Hrvata iz okolice Šoprona u Mađarskoj.

Nakon izvedenog programa u ime načelnika Mirka Korotaja zahvalu na izvedenom programu uputio je Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća općine Cestica, a potom su izmijenjeni prigodni pokloni te napravljena zajednička fotografija svih izvođača.

Unatoč neizmjerno visokoj temperaturi druženje je nastavljenu dvorani, a i ispred zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva Virje Križovljansko.


Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.