Povodom Dana državnosti 2023. godine položeni vijenci i zapaljene svijeće

OBJAVLJENO 30.5.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Na početku ovogodišnjeg obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske u općini Cestica, a koje je s početkom u 18 sati održano u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. godine, kod spomenika poginulom hrvatskom branitelju Mirku Lazaru u Natkrižovljanu, sudionike komemoracije pozdravila je pročelnica Gabriela Kos. Nakon pozdravnih riječi naglasila je da se očuvanje uspomene na poginulog hrvatskog branitelja održava od 2015. godine kada je otkriven i spomenik. Mirko Lazar, sin Stjepana i Helene rođ. Kokot, rođen 8. prosinca 1970. u Varaždin, poginuo kao pripadnik 104. brigade Hrvatske vojske na bojištu kod Pakraca, a pokopan je na groblju u Natkrižovljanu 2. siječnja 1992. godine. 

Uslijedilo je polaganje vijenaca. Kod spomenika prvo je vijenac položila obitelj pokojnog Mirka, a potom članovi Kluba varaždinskih branitelja 1991.-1995. i izaslanstvo Općine Cestica na čelu s načelnikom Mirkom Korotajem. Nakon čega je minutom šutnje odana počast poginulom Mirku i svim stradalim hrvatskim braniteljima.

U svom obraćanju načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj podsjetio je da su u obranu Republike Hrvatske krenuli brojni građani, pa tako i brojni mladići s područja općine Cestica, a uz Mirka u obrani Republike Hrvatske stradali su Janko Kukec i Damir Bednjanić, te Marijan Vučak koji je sudjelovao u obranu Vukovara iz kojeg se nije vratio. U ime Kluba varaždinskih branitelja nazočnima se obratio bojnik Hrvatske vojske Vladimir Leskovar, a zahvalu obitelji na očuvanju uspomene na poginule izrekao je Mirkov brat Željko. Na kraju svog obraćanja svaki od govornika čestitao je okupljenima Dan državnosti Republike hrvatske. 

Na kraju komemorativne svečanosti kod spomenika molitvu za sve poginule i stradale hrvatske branitelje predvodio je vlč. Mario Filipović, a nakon toga vlč. Mario Filipović, župnik župe Sveta Barbara Natkrižovljan predvodio je misu u crkvi sv. Barbare.

Popodne istoga dana izaslanstvo Općine Cestica položilo je vijence i zapalilo svijeće na grobove poginulih hrvatskih branitelja stradalih u Domovinskom ratu, na groblju u Cestici, na grobove Janka Kukeca i Damira Bednjanića, a izaslanstvo Općine Cestica na čelu s načelnikom Mirkom Korotajem vijenac je položilo i u Parku hrvatskih branitelja u Gornjem Vratnu.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.