U Cestici održana prva radionica za izradu Lokalne razvojne strategije LAG-a Sjeverozapad

OBJAVLJENO 20.3.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Poljoprivrednici iz mjere 6.3 mogu ostvariti potporu od 15.000 eura

Kako je i najavljeno, u četvrtak 16. ožujka s početkom u 18 sati, u Kulturnom centru u Cestici održana je radionica na kojoj je predstavljen projekt potpora malim poljoprivrednim gospodarstvima, a koje se za mjeru tip operacije 6.3  mogu ostvariti iz natječaja LAG-a Sjeverozapad objavljenog na adresi: https://www.lagsz.hr/natjecaji/tip-operacije-6-3/ .

Visina potpore koje se mogu ostvariti iznosi 15 tisuća eura po nositelju projekta, a rok za predaju prijave je u razdoblju od 20. ožujka do 21. travnja ove godine pojasnio je Emil Tkalec, tajnik LAG-a Sjeverozapad. Za dodjelu financijske potpore mogu se prijaviti Obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) i Samoopskrbna poljoprivredna gospodarstva (SOPG) ekonomske veličine od 2000 do 7999 eura, a jedan od uvjeta je da spomenuta gospodarstva u proteklom razdoblju (2014-2020) iz mjere 6.3 nisu dobila potpore za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava.  Prijavljeni projekti, tj. mjesta ulaganja moraju biti na području LAG-a, a sredstva je moguće dobiti u stopostotnom iznosu za modernizaciju i/ili unaprjeđenje procesa rada i poslovanja i povećanje proizvodnog kapaciteta. Za razliku od prethodnih natječaja ovog puta opravdan je trošak nabavke samo nove mehanizacije, a priznaju se i troškovi kupnje traktora starosti do 10 godina.

U drugom dijelu predavanja je Mario Željezić voditelj LAG-a Sjeverozapad govorio o razdoblju od 2023. – do 2027. godine, a za koje se vrše pregovori o iznosu od dva milijuna eura. Iz spomenutog fonda financirat će se razvoj poljoprivrede, javni i civilni sektor i nepoljoprivredne djelatnosti.  

Nakon održanog predavanja predavačima je zahvalio načelnik Mirko Korotaj koji je izrazio zadovoljstvo zainteresiranošću vlasnika poljoprivrednih gospodarstava s područja općine Cestica za dobivanje potpora za razvoj gospodarstva.

Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad, uz općinu Cestica obuhvaća i općine Sračinec, Petrijanec, Vinica, Donja Voća, Bednja, Klenovnik, Maruševec, Vidovec, Beretinec, Sveti Ilija  i Gornji Kneginec  te gradove Lepoglava, Ivanec i Varaždin.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.