Zlatica i Franjo Kutnjak, 11. veljače 2023., proslavili šezdeset godina braka

OBJAVLJENO 21.2.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Pred 60 godina Zlatica Rodeš i Franjo Kutnjak, sklopili su brak i započeli zajednički život, a proslava dijamantnog pira održana je u krugu obitelji i prijatelja u restoranu Žmah u Babincu, u subotu, 11. veljače 2023. godine.

Franjo Kutnjak, sin Ivana i Marije rođene Zebec, rođen 18. studenoga 1936. u Križanču, a djetinjstvo je proveo s roditeljima i braćom. Ivan i Marija Kutnjak imali su devetero djece od kojih je dvoje umrlo u djetinjoj dobi, a uz slavljenika Franju zrelu dob dočekala su još braća; Marija (1931.), Juraj (1933.), Stjepan (1934.), Anđela (1940.), Terezija (1945.) i najmlađa Anica rođena 1950. godine.

Franjo je školovanje započeo u vrijeme rata, za vrijeme NDH-a, kao đak škole u Natkrižovljanu, gdje je završio prva tri razreda u razdoblju 1943.-1945., a u dobroj uspomeni ostao mu je učitelj Ivo Jardas. Nakon završetka rata, slijedeća tri razreda završava u novooformljenoj školi u Križanču gdje mu učiteljica bila Ankica Orešković, nakon čega zahvaljujući učitelju Matiji Ferbežar (bio ravnajući učitelj na Osnovnoj školi Križovljan) završava i sedmi razred. ( više o školstvu u općini Cestica na http://os-cestica.skole.hr/skola/povijest , a o školstvu na župi Sveta Barbara Natkrižovljan  http://arhiva.cestica.hr/hr/633/u-zupi-sveta-barbara-proslavili-150-obljetnicu-skolstva/). 

Kasnije je uz obavljanje poslova na roditeljskom posjedu obavljao i sezonske poslove na više mjesta, a u razdoblju 1958.-1960, služio je i tada obvezni dvogodišnji vojni rok. Po povratku iz vojske nastavio je sa sezonskim poslovima, a 1971. godine zaposlio se u Građevinskom poduzeću Gradis Ljubljana gdje je nastavio školovanje i uz rad završio i školu za zanimanje zidar. Kao zaposlenik GP Gradis jedno vrijeme radio je i u Njemačkoj, u podružnici iste firme, a u mirovini je od 1998. godine.

Zlatica Rodeš, kći Stjepana i Ane rođene Kutnjak, rođena 7. veljače 1944. godine, u Križanču. Djetinjstvo je provela s roditeljima i starijom sestrom Dragicom (rođena 1935.), a u obitelji su još bili mamini roditelji Tomo Kutnjak i supruga mu Bara (Tomo Kutnjak bio je jedno vrijeme načelnik općine Križovljan Cestica opaska Franjo Talan). Tadanje osnovnoškolsko obrazovanje završila je u OŠ Križanče, a do udaje živjela je u obiteljskom domu s roditeljima, u kojem je još bila i sestra Dragica s mužem i djecom.

Naši današnji slavljenici, supružnici Zlatica i Franjo, zajednički život započeli su pred 60 godina. U zajednički život krenuli su prvo „civilnim“ vjenčanjem koje je 9. veljače obavljeno u Matičnom uredu Cestica, a crkveni brak potom su idući dan sklopili u crkvi Svete Barbare u Natkrižovljanu gdje je obred vjenčanja predvodio vlč. dr. Antun Pintarić, župnik župe Sveta Barbara (župnik u razdoblju 1934.-1975.).

Po vjenčanju mlada obitelj zajednički život započela je na sadašnjoj adresi, Selci Križovljanski, u kući mladenkinog oca Stjepana, a koju je naslijedio po svojim roditeljima Lovru i Rozi. (Naime Lovro Rodeš poginuo je u Prvom svjetskom ratu pa se baka Roza preudala za Antuna Kokot i tako je kuća ostala prazna op ft.). Radost zajedničkog života mlade obitelji uskoro su upotpunila i djeca, Darko (rođen 12. siječnja 1964.), Đurđica (14. veljače 1967.) i najmlađi Ivan rođen 27. kolovoza 1969. godine. Zbog potreba osiguranja egzistencije obitelji Franjo i dalje obavlja razne sezonske poslove sve dok se 1971. godine nije zaposlio na GP Gradis odakle je 1998. godine otišao u zasluženu mirovinu, a supruga Zlatica posvetila se odgoju djece, brizi za domaćinstvo kao i obavljanja poslova na poljoprivrednom gospodarstvu. Kako skromna kućica u kojoj su Zlatica i Franjo započeli zajednički život nije zadovoljavala proširene potrebe obitelji krenulo se u izgradnju nove koja je tijekom vremena nadograđivanja i proširivana, a za držanje stoke bilo je potrebno napraviti i suvremene nastambe za životinje kao i garažni prostor za poljoprivrednu mehanizaciju.

Odrastanjem djece koja su nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja na području općine Cestica školovanje nastavila i završila u Sloveniji iz roditeljskog doma prvo je 1987. godine otišla kćer Đurđica, a potom i sinovi Darko i Ivan.

Kći Đurđica udala se za Čedomira Šašića s kojim je nastavila živjeti u Mariboru, a uskoro su im se  pridružila i djeca, Sandra i Sandi (Aleksandra i Aleksandar). Danas Aleksandra i Miha Lesjak imaju sina Jana.

Iste godine sin Darko oženio je Ljerku Hutinski i preselio u susjedno naselje Malo Gradišće, a djeca su im Jelena i Vedran. Jelena i Petar Klaneček imaju sina Paula.

Najmlađi Ivan oženio je, 27. kolovoza 1995. godine, Jasnu Bešvir i odselio u Cesticu, a djeca su im Ana i Luka.

Slavljenici, dijamantni mladenci danas svoje dane provode u obiteljskoj kući, na adresi na  kojoj su pred 60 godina i započeli zajednički život, a u skladu s godinama i zdravstvenim stanjem vode brigu o obližnjem vinogradu, okućnici i poljoprivrednim poslovima. Posebna radost su im posjete djece i članova njihovih obitelji, a posebno su radosni kad ih posjete i praunuci.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.