Racionalnom potrošnjom električne energije smanjujete i njenu proizvodnju, troškove i zagađenost

OBJAVLJENO 25.8.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Općine Sračinec, Cestice i Trnovec Bartolovečki kroz projekt „ČOKSA – Čuvajmo okoliš skupa“, predlažu niz mjera kako u kućanstvu uštedjeti racionalnijom potrošnjom električne energije.

O štednji električne energije najčešće razmišljamo po primitku mjesečnog računa za struju. Nažalost, nakon plaćanja vrlo brzo zaboravljamo na njega i nastavljamo trošiti električnu energiju neracionalno.

Najbolji mogući trenutak za razmišljanje o potrošnji jest pri opremanju kuće ili stana, ili pak, prilikom zamjene uređaja zbog starosti ili kvara. Razlog je jednostavan. Danas svaki električni uređaj ima tablicu na kojoj možete vidjeti kojem razredu energetske efikasnosti pripada. Doznat ćete da ima sedam razreda, a još zanimljiviji podatak je da uređaji s oznakom A troše i do 45 posto manje električne energije.

Mali trikovi za iznos na računu čuda znače

Osim izbora uređaja, vrlo je važno unaprijed planirati smještaj istih, koliko god je to moguće. Primjerice, uređaj kojeg posjeduje svako domaćinstvo, hladnjak, poznat je kao veliki potrošač. No, stavimo li ga dalje od izvora topline (štednjak, sunčeva svjetlost, peć ili radijator), te mu omogućimo slobodno strujanje zraka iza stražnjeg dijela – to će nam uštedjeti znatnu količinu električne energije. Potom, perilice za rublje nije dobro puniti većom količinom rublja od deklarirane. Također, čišćenje filtera omogućit će joj duži vijek upotrebe i manju potrošnju električne energije.

U prostorima u kojima često boravimo, poput kuhinje i dnevnog boravka, dobro je planirati više manjih rasvjetnih tijela, i to led lampice. Ukoliko već imamo instalirane stare, dobro je žarulje sa žarnom niti zamijeniti s led žaruljama koje su ne samo manji potrošači, nego i dugotrajnije.

Danas, svako kućanstvo ima nekoliko malih uređaja, gadgeta za koje smo uvjereni kako nisu veliki potrošači, što je zapravo sasvim pogrešno. Svaki punjač koji ostaje u utičnici, troši električnu energiju sve vrijeme, a ne samo za vrijeme punjenja uređaja. Isto tako, svi uređaji koji imaju takozvani standby mode troše znatne količine električne energije, iako su u stanju mirovanja. Postavljanje produžnih kablova s prekidačem jedno je od dobrih rješenja jer jednim “klikom“ na dugme off, isključujemo sve spojene uređaje, punjače i slično. 

Izbor načina grijanja u kući, svakako je jedan od najvažnijih načina uštede električne energije. Poznato je da je grijanje s uređajima koji ju koriste najskuplje grijanje, što govori da je izbor i te kako bitan. Međutim, ukoliko već imate instaliran sustav na koji trenutno ne možete utjecati, razmislite o što boljoj izolaciji kuće, o kvalitetnim staklima, brtvljenju ulaznih vrata i sličnim stavkama. Smanjenjem temperature grijanja ili hlađenja za samo jedan stupanj, može se uštedjeti znatna količina energije, a da zapravo i ne osjetimo bitnu razliku za zdravlje.

Što ne koristiš cijeli dan – ugasi!

Osim dobrog planiranja prilikom opremanja domaćinstva i promjenom nekih životnih navika, možemo utjecati na smanjenje potrošnje električne energije. Neki od načina su racionalno korištenje električnih uređaja. Primjerice računala koja su često upaljena cijeli dan, dok radeći na njima, zapravo, provedemo znatno manje vremena. Televizori su često upaljeni tijekom cijeloga dana, jer volimo taj osjećaj da nismo sami u kući. Međutim, želimo li smanjiti osjećaj šoka prilikom primitka uplatnice za utrošenu energiju, i te kako treba razmisliti o toj navici. Upalite ga samo za vrijeme aktivnog korištenja, odnosno kad ga mislite i gledati.

Lančana reakcija koja utječe na kvalitetu života

Ono o čemu većina korisnika ne razmišlja jest, da utjecajem na smanjenje potrošnje električne energije ne utječemo samo na kućni budžet, već i na cjelokupnu energetsku situaciju u zemlji. Manjom odnosno racionalnijom potrošnjom električne energije utječemo na smanjenje proizvodnje, što za sobom povlači i niz drugih čimbenika koji mogu imati pozitivan učinak na kvalitetu ukupnog življenja.

Rezultat racionalizacije je očit - manja potrošnja električne energije izravno će utjecati na smanjenje proizvodnje iste, a samim time i troškovi proizvodnje bit će manji. S manjim kapacitetima proizvodnje, manja je količina utrošenih energenata potrebnih za proizvodnju, manja je zagađenost i tako dalje.


Projekt „ČOKSA – Čuvajmo okoliš skupa – promocija i edukacija o održivom gospodarenju otpadom“ zajednički je projekt općina Sračinec, Cestice i Trnovec Bartolovečki. Vrijednost projekta iznosi 536.561,74 kune, od čega je 85%, odnosno 479.027,45 kuna sufinancirana bespovratnim sredstvima iz Europske unije, kroz Operativni program Konkurentnosti i kohezija, u okviru Kohezijskog fonda.coksa

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.