Korisnički login

Fašnik u Cestici 2012. godine

Fašničku tradiciju nastavlja vrtić, škola i po 25 puta DVD Lovrečan-Dubrava, a „Pingvini“ na fašnik gostovali u Ormožu

      Fašnik je ove godine bio 21. veljače, a pripreme za sudjelovanje u fašničkoj povorci i  maskenbalu započinju znatno ranije. U organizaciji DVD-a Lovrečan Dubrava održan je u subotu 18. veljače 2012. godine tradicionalni 25 lovrečanski maskenbal, a drugi dan u nedjelju kroz naselja uz državnu cestu predstavila se „fašnička ekipa“ maškara iz naselja Brezje Dravsko i Kolarovec. Biranje najbolje maske u utorak su priredili i učenici OŠ Cestica, a taj dana maskirali su se i polaznici dječjeg vrtića Zeko.

       Fašnik u Dječjem vrtiću Zeko

U fašničkom programu sudjelovalo je osamdesetak polaznika vrtića svih dobnih skupina. Najmlađima, u jasličnoj skupini, je u maskiranju pomogla teta Nevenka Panić, a pridružila joj se i Helena Talan koja je tih dana odrađivali dio svojeg dobrovoljnog humanitarnog rada. Tu su bile tri vile, Emili Šobak, Ema Rugani i Ela Jamnik. U ljubičastog leptirića obukla se Melani Šincek, a Marta Borak obukla je roza leptiricu. U maškarama su uživali Kenny Hranić i Emanuela Panić, a Hana Košić bila je princeza, dok je Luka Habunek obukao kostim psića.

     Mlađa dobna skupina pod vodstvom teta Željke Medenjak i Natalije Krtanjek maskirala se u gusare (David Borak i Noa Knezoci), viteze (Patrik Hrženjak) i indijance (Deni Košić), a tu su bili i psići (Lovro Habunek), bubamare (Tesa Majhen), jagodice (Tea Majhen), pčelice i kravice (Ana Mihin i Niko Panić), te neizostavne princeze, Helena Jurgec, Lamia Knezoci i Kelly Vukelić. Ema Žunec i minny-mau, a Lina Borak obukla je strašnu vješticu. Od mlađe skupine u maškaram su još uživali, Maja Gonzi, Antonia Turščak, Deja Veršić, a na maškaradi nisu sudjelovali Andrija Gužvinec, Erik Mikec, Roko Zagorec i Antonia Turščak.

          U pripremi zajedničkog fašnički programa koji je u vrtiću započeo u deset sati sudjelovale su i dvije starije skupine djece, a pridružile su mu se i odgajateljice Andreja Borak, Bojana Knezoci i Petra Majheni. Program je trajao jedan sat, a potom su djeca iz jasličnog programa i mlađi krenuli na odmor dok su starije grupe krenule u šetnju. Starija skupina ušetala je i u općinsko dvorište gdje ih je na ulazu u općinsku zgradu pozdravio  načelnik Mirko Korotaj te s djecom zaplesao debelu repu, a potom su mali fašniki u općinskoj vijećnici počašćeni bombonima i sokovima.

      Za najljepšu  masku u OŠ Cestica diploma pripala Loreni Gavrić

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u sklopu tadašnje OŠ Babinec, maskirana povorka  školske djece kretala se iz škole u Babincu prema Cestici (još postoje fotografije), a cijeli program osmislila je učiteljica likovnog Ivanka Jakopan. Danas se fašnik u školi obilježava fašničkom priredbom koja se sastojala od natjecanja u plesu, a potom je birana najbolja maska. Kroz program su vodile Ana-Marija Babić i Patricija Hip, a budno oko članica žirija pratilo je svaki pokret plesača. Kod petih razreda pobjednici su bile Lana Milec i Hana Ivančić, a kod šestih pobijedile su Ivona Jurajec i Marta Cestar. Među plesačima sedmih razreda najbolji plesni par je Teodora Gerbus i Nikola Pšak, a kod završnih razreda pobijedila je plesna skupina „Tonči i Lokice“. Za natjecanje najbolje maske prijavilo se četrdesetak učenika te je za vrijeme predstavljanja ocjenjivački žiri pozorno pratio sve maske i bilježio ostale elemente i na koncu proglasio tri najbolje maske.  Pauli Mesek pripala je diploma za treće mjesto, drugo mjesto osvojio je David Elvis Županić, a nagradu za najbolju masku primila je Lorenu Gavrić. U ime žirija pobjednicima je čestitala ravnateljica škole Nevenka Turščak, a svaki nagrađeni primio je uz fašničku diplomu i po čokoladu koje je kao sponzor osigurao kiosk Milec iz Dravske ulice.

Mladi iz Brezja i Kolarovca zajedno organizirali fašnički program

      U organizaciji mladih naselja Brezje Dravsko i Kolarovec održana je u nedjelju popodne, 19. veljače fašnički mimohod traktorima i prikolicama i ujedno predstavljanje maski. U četverosatnom programu obiđena su naselja Kolarovec, Brezje, Babinec, Križovljan, Radovec, Gornje i Donje Vratno nakon čega se kolona kroz Cesticu vratila na početnu poziciju. Nedjeljni obilazak organizirali su, Saša Škrinjar, Mario Vnuk, Marko i Mirko Križanić, i Danijel Korotaj koji je ujedno vozeći prvi traktor predvodio karavanu, a drugi traktor u nizu vozi je Marijan Škrinjar. Na prvoj prikolici bili su Nikolina i Kristina Kuzel, Valentina i Mario Vnuk, Andreja i Boris Žiher, Goran Kolar, Danijel Petrovič, Renata i Mihaela Juričinec, a na drugoj poziciji  bili su „pingvini“ Dušanka, Sašo, Marina i Valerija Škrinjar, Tatjana Veselnik, Nikola Cestar, Valentina  Škrinjar, Drago Habuš i Željko Hutinski. Na prolasku kroz općinu po selima su organizirane stanice za odmor i predstavljanje maski, a kao najmlađi u obilježavanju fašničke tradicije sudjelovao je i četverogodišnji Fran Škrinjar (pingvin) i dvije godine stariji Dario Vnuk (Štrumf).

        U pripremama za sudjelovanje na 25. lovrečanskom maskenbalu koreografiju za „pingvine“ osmislile su Tatjana Veselnik i Valentina Škrinjar, a pridružili su im se Natalija, Marina, Dušan, Draženka, Saša i Valerija Škinjar, te Nikola i Srećko Cestar, Željko Hutinski, Gorazd Hrnčić te Drago Habuš iz Trnovca Bartolovečkog čiji roditelji su sašili maske pingvina.

   Na maskenbalu u Lovrelčanu pingvini su osvojili prvo mjesto, a u nedjelju su se pridružili povorci u obilasku naselja Općine Cestica.

     Na pokladni utorak «pingvini» su predstavljajući Općinu Cesticu sudjelovali u fašničkoj povorci u susjednom Ormožu u Sloveniji, gdje su kao prva grupa iz Republike Hrvatske vrlo lijepo primljeni. Na gostovanju kod susjeda u Sloveniji bio je Fran Škrinjar s bakom Dušankom, a druženju pod šatorom priključila se i Josipa Korotaj, Marijeta i Damirom Kokot i Boris Veselnik.

  Na fotografijama s ovogodišnjeg fašnika, prvih 5 je vrtićki fašnik, potom je u OŠ Cestica te na kraju pingvini i detalji s obilaska 19. veljače 2012. godine.

29_235246_89.jpg 29_235702_26.jpg 29_235711_55.jpg 29_235722_65.jpg 29_235732_66.jpg 29_235744_21.jpg 29_235754_47.jpg 29_235811_61.jpg 29_235821_51.jpg 29_235829_85.jpg 29_235839_39.jpg 29_235852_86.jpg